Colterm a rămas fără bani. Ședință de urgență pentru alocarea de noi fonduri

colterm2

Colterm a ajuns din nou într-o situație critică. Societatea de termoficare a Timișoarei a rămas fără bani, astfel că vineri a fost convocată de urgență o ședință a consiliului local în cadrul căreia s-a aprobat alocarea de noi fonduri.

Consiliul Local Timișoara a fost convocat, vineri, de urgență în cadrul unei ședințe extraordinare. Pe ordinea de zi s-a aflat un singur proiect de hotărâre. Și anume, unul referitor la „aprobarea pierderilor tehnologice induse aferente anului 2021, din prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populație”.

Lucian Buda, șeful Serviciului Administrare Rețele Publice din cadrul Primăriei Timișoara, a explicat că societatea Colterm a rămas fără fonduri, fiind necesară alocarea de urgență de bani.

În urma bilanțului energetic din 2021, s-a făcut și calculul referitor la pierderile induse pe anul 2021 și valoarea inițială a fost de 57 milioane lei, fără TVA. Urmând a verifica și reanaliza împreună cu compania Colterm pierderile și calculul de pierderi, ajungând la o valoare de 54,4 milioane lei, fără TVA. Este mai mică decât cea din 2020 și vreau să vă spun că nu toată cantitatea este pierderea reală a sistemului. În această cantitate se mai adaugă și cantitatea de apă și energie termică relativă, pentru că sunt opririle și golirile pentru retehnologizarea sistemului de termoficare. Nu putem să defalcăm această cantitate de apă, să o scoatem din bilanț. Pentru că și în 2022 avem lucrări de retehnologizare, abia în 2023 vom vedea realul, cât este pierderea reală pe termoficare. Prin HCL-ul din martie s-au dat în avans sumele venite de la Ministerul Dezvoltării. Suma este de 50 milioane lei și aceste sume normal trebuie scăzute ca să putem plăti subvenția pentru lunile aprilie, mai, iunie și iulie. Nu putem să plătim având în vedere că avem în avans 50 de milioane de lei și să plătim alte sume către compania de termoficare până nu stingem avansul. Iar cu acest HCL stingem acea sumă care este în avans și putem să trecem la plata subvențiilor pe lunile aprilie, mai, iunie, iulie. Colterm este iar într-o situație… pentru că nu a mai plătit nimic din mai, când s-a dat ultima tranșă, nu mai are fonduri”, a explicat Lucian Buda.

La ședința extraordinară desfășurată online au fost prezenți 14 consilieri locali, iar toți au votat proiectul de hotărâre.

banner 1000 x 100 hd