Oficialii care conduc orașul încearcă să găsească o soluție prin care să scape de cea din urmă gaură neagră a bugetului local: societatea care gestionează sistemul de termoficare.
Deși numărul abonaților a scăzut dramatic, CET continuă să primească milioane de lei din bani publici, pentru furnizorul de gaz. Asta, din cauză că, deși pierderile de producție s-au diminuat, cele care transportă agentul termic ating în continuare cote alarmante pentru bugetul public. Periodic, administrația locală este pusă în situația de a solicita bani de la centru pentru a asigura supraviețuirea colosului.
,,În 2007, CET a avut o pierdere de 6 miliarde de lei vechi și are o activitate păguboasă în continuare. Nu sunt șanse de redresare în viitorul apropiat decât cu o investiție majoră, bani europeni, bani guvernamentali. Dacă nu vine un investitor, scoatem la licitație și acest serviciu de termoficare. (…) Pierderile pe rețelele de distribuție sunt de peste 50-60 la sută. Nu este normal ca 32.500 de familii să plătească pentru puținii reșițeni care mai sunt abonați, cele 11 școli și 2 spitale”, a declarat Mihai Stepanescu pentru www.expressdebanat.ro
Edilul-șef a precizat că în cazul în care se va renunța la sistemul centralizat de încălzire, administrația locală va găsi soluții pentru abonații CET. Una dintre variante ar fi ca oamenii să primească bani pentru cumpărarea unor centrale termice de apartament.
,,Nu se mai poate continua așa cu acest CET, mai ales că nu am primit niciun leu pentru termoficare. Datoriile la gaz pe care le are societatea sunt de 22 de miliarde de lei vechi. În perioadele de primăvară-vară-toamnă cheltuielile sunt mai mici, dar chiar și așa deficitul este de 4-6 miliarde de lei pe lună. Nu putem continua așa, pentru că din banii majorității reșițenilor nu putem face orice, oricum, mai ales pentru că este vorba de un număr mic de reșițeni abonați”, a adăugat edilul-șef.
O decizie cu privire la soarta CET se va lua în perioada imediat următoare.