Trei zile, 30 de fațade renovate și satul Grădinari revitalizat! Acesta este proiectul Color the Village în 2025. Este nevoie de voluntari pentru a-l realiza.
Asociația Acasă în Banat a dat startul înscrierilor pentru voluntari la Color the Village 2025. Proeictul se desfășoară în Caraș-Severin, unde, între 5 și 7 iunie, volunatrii vor schimba fața satului Grădinari.
„Dacă veniți la Grădinari dinspre Timișoara, sus, pe deal, veți vedea cum se deschide în fața voastră toată Valea Carașului. Grădinariul este poarta de intrare în această zonă, este cartea de vizită pentru toți cei care vin să descopere Cheile Nerei, care explorează Banatul Montan cu frumusețile lui naturale, cu sate și oameni deosebiți. Vrem să dăm un impuls acestui sat aflat la răscruce de drumuri și chiar mai departe, să fie un exemplu pentru întreaga zonă”, a spus Radu Trifan.
Voluntarii vor face lucrări de reparații, vor vopsi porți sau vor zugrăvi fațadele. Ei pot participa la una, două sau la toate cele trei zile de eveniment. Nu este obligatorie experiența în construcții sau renovări edilitare, însă un aport important îl au voluntarii cu experiență. Perioada de înscriere este 23 aprilie 2025 – 25 mai 2022.
Organizatorii asigură voluntarilor trei mese pe zi, gustări, apă, cafea, iar consumul de alcool este strict interzis în timpul programului de lucru. Cazarea se poate face gratuit la cort și, în limita locurilor disponibile, la localnici. Deoarece sunt așteptați voluntari din toate colțurile țării, transportul până la Grădinari nu este asigurat, însă organizatorii pot pune în legătură voluntarii care vin din aceeași direcție pentru a ajunge împreună la Color the Village.
Proiectul Color the Village este susținut financiar exclusiv din donații și sponsorizări private. La ediția din acest an s-au alăturat până acum sponsorii Profi România și Kimball Electronics. Partenerii principali ai evenimentului din acest an sunt Primăria Grădinari, Doomstriker LEMC Banat și Liceul Teoretic General Dragalina din Oravița.
Color the Village se află la a șaptea ediție și, an de an, are loc într-un sat din Banat, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin. Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă. În cele trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reuși să își atingă ținta.