Colocviile Nedeia în Anul Omagial al Satului Românesc vor fi găzduite de către Consiliul Județean Caraș-Severin. Manifestarea de amploare își propune o incursiune în istoria Banatului de Munte.
Acțiunea care se va desfășura pe parcursul a două zile va debuta mâine, 14 noiembrie de la ora 15.30 în sala Consiliului Județean Caraș-Severin. Au venit în sprijinul acestui eveniment Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local Eftimie Murgu și Muzeul Banatului Montan Reșița.
Colocviile Internaționale Nedeia au ca titlu în acest al – V – lea an de desfășurare „Banatul Viu la 2019”. Astfel în sala de conferințe a Consiliului Județean Caraș-Severin vor lua cuvântul de deschidere oficialitățile județului Caraș-Severin, Matei Lupu, prefectul județului Caraș-Severin, Silviu Florin Hurduzeu, președintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin și prof. Ioan Benga managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin. Angelica Herac, redactor-șef al revistei Nedeia va prezenta sesiunea de comunicări „2019 – Anul Omagial al Satului Românesc“, moderată de către Gheorghe Jurma, consilier editorial la revista „Nedeia“ a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin
(CJCPCT).
Comunicările vor fi susținute de către oameni de cultură, cercetători, istorici și muzeografi din întreaga țară, care vor face incursiuni în istoria satului din Banat cu diferitele etape ale dezvoltării comunităților din această zonă, cu educația oferită și cu apărarea acestui colț de țară.
Participanții la colocvii vor fi invitați a doua zi, vineri în comuna Eftimie Murgu unde de la ora 10.00 va avea loc simpozionul „2019 – Anul Omagial al Satului Românesc” partea a doua. Comunicările vor fi moderate de către prof. Angelica Herac, redactor-șef revista „Nedeia“ și prof. Adela Lungu-Schindler, redactor revista „Nedeia“.