Colectarea selectivă a deșeurilor ar scuti oamenii de suprataxe. Ușor de spus…

explo 1000x200

Oamenii, în general, respectă reguli doar dacă, în caz contrar, primesc sancțiuni. Cum să explici unui cetățean care stă la bloc că trebuie să selecteze gunoiul pentru că doar așa va putea fi mai ieftin tariful la metrul cub de gunoi colectat?! Cum să spui caransebeșenilor că toate conducerile Transal din ultimii aproape 10 ani au încercat să arate populației că, dacă nu ne aliniem la normele Uniunii Europene, în ceea ce privește colectarea selectivă a gunoaielor, ajungem să plătim scump prețul la gunoi?!

E… uite că ce era mai rău, s-a întâmplat, iar taxa de mediu de 80 lei pe tonă a fost introdusă de la 1 ianuarie 2017. Nu mai pomenim de lege că am tot menționat în articolele anterioare. Dar impactul pentru populație este deosebit, spun reprezentanții asociațiilor de proprietari prezenți la întâlnirea solicitată de conducerea Primăriei la care au fost chemați și reprezentanții Transal Urbis, operatorul de salubritate al orașului. Ar însemna că cetățeanul de rând, la fel și agenții economici, ar plăti factura la gunoi cu aproximativ 40% mai mult pe lună. Indiferent cum ar calcula reprezentanții serviciului de salubritate, taxele la deponeul de la Oradea și la Ministerul Mediului trebuie achitate, astfel că deja de la 1 ianuarie facturile curg. Ce e de făcut?

 

Asociațiile de proprietari să prezinte populației toate informațiile cu privire la colectarea selectivă pentru că numai așa putem deveni civilizați. Cu cât crește procentul gunoiului selectat, cu atât taxele vor scădea. La ora actuală, 5% din gunoiul colectat de la populație este selectat. Restul însă, în jur de 20 de tone pe zi de deșeuri menajere, iau drumul deponeului de la Oradea fără nicio selecție.

S-a adus în discuție subvenționarea de la bugetul local a unei părți din tariful majorat, asta doar pentru persoanele fizice, conform legii, însă nu ar fi corect pentru agenții economici.

Ultima decizie cu privire la tarifele majorate se va lua în ședința de lucru a Consiliului Local de săptămâna viitoare.

 

banner 970 x 250