Modalitatea de structurare a bugetului pentru anul 2015 s-a schimbat, astfel încât și orașelor mici să le fie permisă evoluția, în egală măsură. Chiar și așa, la malul Dunării o sumă importantă de bani se duce pe cofinanțare. Doar din bugetul local!
În luna ianuarie, un singur lucru a fost cert, respectiv că o sumă importantă din banii locuitorilor trebuie alocată în direcția cofinanțării proiectelor derulate cu fonduri de la Uniunea Europeană. Extrem de consistente, dar și utile pentru oameni, acestea au fost elaborate să îmbunătățească viața a zeci de mii de locuitori din zona de sud a județului Caraș-Severin.
„În anul 2015 trebuie să alocăm banii pentru cofinanțare, iar valoarea acesteia se ridică la un milion de lei. Trebuie să facem și acest lucru, întrucât, vedeți, din bugetul local este imposibil să derulăm astfel de investiții”, a declarat primarul Matei Lupu, care a enumerat și proiectul de alimentare cu apă sau canalizare.
În cazul acestora din urmă, deși sunt derulate de Consiliul Județean Caraș-Severin, și comunităților locale le revine suportarea unei părți din valoarea amplei investiții. În ce privește bugetul pe 2015, primarul spune că suma nu va fi diferită cu mult față de anul trecut.
„Sperăm să avem bani! Luăm în calcul dezvoltarea Delphi. Impozitul pe salarii vine și sperăm să creștem orașul, că mare parte din buget merge pe cofinanțări. Sigur, un cetățean simplu nu vede, dar bacul, policlinica, alimentarea cu apă, izolarea termică plus celelalte lucrări de reparații, curățenie… În plus față de toate acestea, sume importante vor trebui alocate pentru întreținerea parcurilor, aleilor, iar dacă rămân bani mergem și pe alte proiecte locale. Printre altele, ne dorim să proiectăm un ștrand pentru oraș, investiție pe care să putem să o demarăm. În atenția noastră sunt și aleile din zona orașului nou pentru a le da oamenilor posibilitatea să circule civilizat, și nu prin noroi”, a precizat primarul.