FOTO: Codul portocaliu de caniculă este combătut cu apă rece și umbră. Atenție la razele soarelui!

canicula banat

Temperaturile record care se înregistrează în aceste zile au mobilizat autoritățile locale din toate orașele județului. La Bocșa, spre exemplu, administrația locală a dispus montarea a trei corturi anticaniculă, ceea ce este o premieră pentru oameni.

Disconfortul termic de care au avut parte cărășenii în această vară nu i-a ocolit nici pe bocșeni. Oamenii s-au ferit de căldură atât cât au putut, însă drumurile pe care au fost obligați să le facă i-au scos în temperaturi record, chiar și de 40 de grade Celsius. Ca să vină în întâmpinarea locuitorilor, administrația locală a adoptat un set complet de măsuri anticaniculă, astfel încât plimbările prin soare să nu fie insuportabile. În trei dintre cele mai aglomerate locații din oraș au fost montate corturi care să îi păzească pe locuitori de razele soarelui.

DSC_6450
Angajații Primăriei Bocșa sunt pe baricade

„De obicei nu ies afară din casă la orele prânzului, însă astăzi am avut treabă. Este foarte cald și la bloc, oricum. Mai bine stau la aer în parc un pic. Dacă mi se face sete, cortul este numai bun și este o idee extraordinară. Chiar voi merge să beau un pahar de apă înainte să plec acasă. Doctorii recomandă să ne hidratăm pentru că noi suntem în vârstă, nu mai avem 20 de ani”, a spus Lenuța Florescu, de 70 de ani.  Margareta Manea este și ea o doamnă activă, dar spune că înfruntă cu succes temperaturile ridicate. „Eu nu am treabă cu canicula, dar prefer să stau mai mult acasă în timpul zilei”, spune femeia.

canicula
Și la Oțelu Roșu oamenii se răcoresc cu apa de la fântână

Angajații primăriei, pe baricade
Să vină în întâmpinarea oamenilor și să îi ajute să treacă mai ușor de lunile fierbinți ale anului, edilul-șef, Eugen Cismăneanțu, a dispus montarea corturilor anticaniculă. Astfel că, pe perioada zilei, indiferent de cât de cald este afară, angajații administrației publice locale sunt la dispoziția oamenilor.

„La Bocșa sunt trei corturi pe perioada de caniculă anunțată: unul în Parcul Pescăruș, unul în zona MFA și un altul în Bocșa Montană. Adresabilitatea este ridicată, mai ales din partea vârstnicilor. Oamenii solicită apă și le pică bine. Cortul este util. Va veni și un cadru medical care le va lua tensiunea”, a spus Artur Sebeștin, angajat al administrației publice locale.

Corturi anticaniculă și la Reșița
Și în municipiul reședință de județ s-au luat măsuri suplimentare în lupta cu canicula. În Parcul Tricolorului, dar și în centrul civic sunt deja instalate două corturi, cu asistență medicală de specialitate. Apa rece și aerul condiționat îi ajută pe reșițeni să treacă mai ușor peste perioada cu temperaturi ridicate. De altfel, în mai toate orașele din județ, autoritățile au procedat la fel, să îi protejeze pe oameni.

casuta anticanicula
Corturile anticaniculă sunt în centru și în Govândari

Recomandări pentru sezonul estival
Inevitabil, oamenii mai trebuie să iasă din casă, pentru a-şi rezolva problemele, iar sezonul cald se întinde până pe data de 21 septembrie, atunci când toamna își intră oficial în drepturi. Prin urmare, sunt câteva reguli care trebuie urmate cu strictețe în această perioadă. Cel mai important lucru și regula de bază pe perioada de caniculă este hidratarea. Sucurile, cafeaua și alcoolul trebuie evitate. Mai mult decât atât, ochii trebuie protejați de lumina puternică a soarelui, iar capul, acoperit cu pălărie. Dat fiind numărul mare al avertizărilor meteo pe care le-a emis INMH, și la nivel de județ, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic au venit în întâmpinarea consiliilor locale din Caraș-Severin cu o serie de recomandări.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/