Conform planului, mai sunt doar două zile până când steagul României va flutura în cel mai sudic punct al planetei. Până la ziua cea mare însă, cei doi exploratori se confruntă cu situaţii din cele mai complicate. Pe lângă condiţiile climatice aspre, neprevăzutul face ca înaintarea pe culmile de peste 3000 e metri, la -35 de grade, să devină tot mai dificilă.
Alpinistul Coco Galescu şi omul de afaceri Romeo Dunca sunt foarte aproape de a-şi vedea visul împlinit. La exact 100 de ani de la prima expediţie la Polul Sud, cei doi au plecat pe schiuri să refacă traseul olandezului Roald Amundsen.
Deşi mai au foarte puţin din dificila expediţie, ultimele zile sunt şi cele mai grele. La peste 3000 de metri altitudine încep să apară probleme legate de aclimatizare. „Unii coechipieri, care nu sunt obişnuiţi cu adaptarea rapidă în astfel de situaţii, nu pot face faţă unui ritm de mers alert şi astfel, expediţia trebuie să-şi adapteze deplasarea în funcţie de aceştia. Cei care nu avem astfel de probleme, suntem nevoiţi să transportam şi o parte din bagajele lor”, se arată în jurnalul de călătorie.
Exploratorii se confruntă însă cu o situaţie şi mai grea. Unul dintre coechipieri, în vârstă de peste 75 de ani, din cauza frigului pătrunzător şi a efortului depus, nu a mai putut înainta, astfel că, ceilalţi sunt nevoiţi să-l transporte pe o sanie, iar Romeo Dunca îi cară echipamentul. „O veste nu foarte placută, pentru noi ca expediţie şi în particular, pentru unul dintre colegii noştri, cel de peste 75 ani. Acesta, epuizat, a cedat fizic şi am fost nevoiţi să-l transportam pe o sanie, ca într-o misiune de salvare. În urma discuţiilor purtate cu ceilalţi membri ai expediţiei, în funcţie de evoluţia stării de sănătate a acestuia, urma să hotărâm dacă îl vom transporta în continuare cu sania, până la final, sau vom chema un elicopter care să-l preia pentru a primi ingrijiri medicale”, mai spun exploratorii.
Ca şi cum toate acestea nu ar fi de ajuns, proviziile de hrană sunt pe terminate, iar temperatura scăzută nu le permite să înainteze cu mai multe de doi kilometri pe oră.
Singura motivaţie rămâne ziua de 14 decembrie, când exploratorii vor parcurge ultimii kilometri din călătoria începută acum trei săptămâni la Caransebeş. „Încet, încet ne apropiem de ziua de 14 decembrie, când ni se va alătura primul ministru norvegian, pentru a parcurge împreună, ultimii 10 kilometri. Ca oameni ai muntelui, care de alte nenumărate ori am reuşit să ridicăm steagul României pe alte vârfuri cucerite în lume, şi de aceasta dată datoria faţă de ţara în care trăim, spiritul şi demnitatea de români, ne motivează să alăturam simbolul ţării aniversarii celor 100 de ani de la cucerirea Polului Sud”, mărturisesc aceştia.