La exact 100 de ani de la prima expediţie la Polul Sud, alpinistul caransebeşean Coco Galescu şi omul de afaceri pasionat de sporturi extreme, Romeo Dunca, vor pleca pe schiuri pe urmele lui Roald Amundsen.
Cei doi vor realiza astfel o premieră românească, aşa cum au făcut şi în 2007, când au fluturat împreună tricolorul la Polul Sud. Coco şi Romeo Dunca îşi vor testa limitele în Antarctica, într-o regiune îngheţată tot timpul anului, la 2.800 de metri altitudine, unde temperatura scade şi sub -40 de grade Celsius. Vântul puternic te face să percepi însă o temperatură şi mai scăzută, de până la -55 de grade Celsius, şi este doar unul din obstacolele pe care cei doi le au de trecut.
Mândria Caransebeşului
Pentru caransebeşeni, Coco Galescu este un adevărat ambasador şi tocmai de asta se bucură de susţinerea întregului oraş. “Este un moment important pentru Caransebeş, pentru că avem şansa şi privilegiul ca un cetăţean al municipiului nostru să fie primul român care ajunge pe schiuri la Polul Sud. Pentru unii e o încercare, pentru alţii o frumoasă nebunie, cred eu că este de fapt o dovadă a faptului că omul trebuie să-şi depăşească limitele, trebuie să încerce să depăşească necunoscutul şi să răspundă la orice provocare”, a declarat primarul Marcel Vela.
Primăria şi Consiliul Local Caransebeş au găsit de fiecare dată fonduri pentru a susţine expediţiile lui Coco Galescu în întreaga lume şi chiar şi acum, când sunt o grămadă de alte nevoi şi priorităţi, s-au găsit banii necesari, care nu sunt deloc puţini. “Primăria Caransebeş susţine doar cheltuielile de expediţie pentru Coco Galescu. Domnul Dunca acoperă singur propria cheltuială. Alături de Primăria Caransebeş mai sunt încă patru persoane care pun umărul la această încercare. Este obligatoriu pentru orice administraţie publică locală să-şi susţină eroii. Nu ştiu când se va mai întâlni Caransebeşul cu un temerar ca şi Coco pentru a fi susţinut să ajungă în Everest, la Polul Nord sau Sud. Aceste fapte vor rămâne în istoria Caransebeşului şi peste sute de ani. Îi mulţumim pentru efortul, curajul şi riscurile pe care şi le asumă să meargă 20 de zile pe jos, în condiţii extreme, şi îl aşteptăm cu bucurie acasă”, a spus primarul Vela.
20 de zile pe schiuri
Coco Galescu abia aşteaptă să fluture steagul României în cel mai sudic punct al Pământului. “Dacă nu eram înţeles acum, la 100 de ani, trebuia să mai aştept 100 şi atunci era ceva mai greu, a glumit temerarul. Pentru mine e o onoare să pot duce drapelul României şi emblema Caransebeşului la Polul Nord”. Alpinistul e pregătit pentru orice obstacol, în atâţia ani în care a escaladat cei mai periculoşi masivi ai lumii confruntându-se cu destule situaţii limită. “Traseul pe care vom merge la Polul Sud începe la Caransebeş, la 29 noiembrie. Vom fi la Punta Arenas, în Chile, pe 1 decembrie. Vom sta trei zile acolo. Apoi zburăm la poalele unui lanţ muntos de 3.000 de metri. Aici e unul din marile obstacole către Polul Sud. De acolo urmează un platou la 2.800 de metri până la Polul Sud. Traseul în sine e de 20 de zile. O să am după mine o sanie de 70 de kg pe care trebuie să o trag. Sunt vânturi la nivelul solului atât de puternice încât perceţia organismului poate fi de -55 de grade. E important să ştii ce să faci. Reuşita expediţiei e dată de felul în care ştii să te controlezi, cum îţi montezi cortul, ce faci dacă simţi că ai îngheţat, dacă se întâmplă ceva, dacă un coleg păţeşte ceva”, a prezentat câteva aspecte ale expediţiei, Coco Galescu.
Dunca a văzut moarte cu ochii
Alpinistul a rememorat două întâmplări din expediţiile sale în care viaţa colegilor săi atârna de un fir de aţă. Mai întâi, în 2007, când se îndrepta pe schiuri spre Polul Nord, Romeo Dunca a căzut în apă. “Mai erau vreo două zile până să atingem polul. La un moment dat, a căzut în apă. Nu a stat foarte mult, dar s-a udat şi când a ieşit, la -40 de grade, hainele i-au îngheţat instantaneu. Trebuia să se schimbe imediat, altfel, îngheţa. În Himalaya, în 1998, un sloven şi un american erau în coardă aproape îngheţaţi, undeva la 7.500 de metri. Priveam în sus către vârf şi abia aşteptam să pun piciorul acolo, dar ştiam că la întoarcere îi voi găsi îngropaţi în zăpadă. Ar fi fost un gest pe care nu mi l-aş fi iertat niciodată”, îşi aminteşte caransebeşeanul.
Aşteptat cu fanfara
Coco Galescu şi Romeo Dunca vor duce la Polul Sud, pe lângă tricolor, emblemele Caransebeşului şi Caraş-Severinului, chiar dacă, administraţia judeţeană nu s-a deranjat să contribuie financiar pentru reuşita acestei expediţii. Îşi arată în schimb întotdeauna disponibilitatea pentru tot felul de alte evenimente mult mai puţin importante. “Costurile se ridică la 40.000 de euro de persoană. E cea mai scumpă expediţie pentru mine”, a recunoscut Coco. “Am găsit noi resusrse financiare şi nu a fost nevoie să apelăm la Consiliul Judeţean. E o perioadă de criză, sunt şi alte priorităţi, dar am găsit resurse financiare la nivelul oraşului. Eu îi promit că, aşa cum am făcut şi când s-a întors de la Polul Nord, pe aeroport, la Timişoara, va fi aşteptat cu fanfara care va intona imnul naţional”, a răspuns elegant, Marcel Vela.