Clisura, vizitată de cel mai mare pescar european

Sătul să pescuiască peşti băgaţi şi crescuţi periodic de alţii în apă, Peter Merkel a venit în România pentru a experimenta ceva nou. Visul lui este să prindă cel mai mare somn din Dunăre.

Străinii sunt atraşi tot mai tare de Clisura Dunării. Fie că este vorba de afaceri sau turism, în zonă apar tot felul de persoane interesate să investească în ceva. Peter Merkel a venit din Germania, în Berzasca, pentru a experimenta o nouă locaţie în ceea ce priveşte pescuitul, mai exact să prindă un somn de 3 metri lungime. Peter Merkel lucrează la o firmă de unelte de pescuit din Germania, este jurnalist şi campion european la somn. Captura sa cea mai mare a măsurat 2,58 metri, în Franţa, în apropiere de Marseille, în camac. Neamţul s-a instalat la o pensiune de lângă localitatea Berzasca şi a început „să studieze terenul”.

Deocamdată nu am un plan direct cu care aş vrea să pescuiesc, de asta am şi venit mai devreme, vreau doar să tatonez, să studiez, să văd comportamentul Dunării. Aş vrea să folosesc sistemul meu, cu care am avut eu succese, dar aici s-ar putea să fie o altă problemă, că sunt curenţii mai mari, sunt viiturile de altă natură şi trebuie să mă acomodez întâi, să văd ce sistem voi folosi la Dunăre”, a declarat, pentru Express de Banat, campionul Peter Merkel.

Acesta a venit în Clisura Dunării să caute somnul cel mai mare, pentru că ştie că în această zonă se află strămoşii lui: „Visul fiecărui pescar este de a prinde cel mai mare peşte. În zonele unde am pescuit eu, pe Ebru, în Franţa, pe Po, în Italia, majoritatea oamenilor prindeau peşti de până la 2 metri 60, iar dorinţa mea este să prind un somn de 3 metri. Se spune că această specie provine din Deltă, din Dunăre, că strămoşii lor se află aici şi vrem să-i căutăm chiar în locul de unde au plecat. Eu am visat de mult să găsesc cel mai mare peşte şi timp de 10 ani am căutat somnul -albino- pe care l-am şi găsit. Astfel, îmi doresc să fiu şi singurul neamţ care a reuşit să prindă un somn de 3 metri. Asta ar fi cea mai mare plăcere a mea”, explică Peter Merkel.

Spre deosebire de pescarii din România, Merkel practică acest sport doar de plăcere. Potrivit acestuia, prinde capturile, le fotografiază, le sărută şi le dă drumul cu grijă să nu le rănească. Aflat pentru a doua oară în România, Merkel a fost surprins de ceea ce a găsit aici: „Îmi plac foarte mult condiţiile care mi s-au pus la dispoziţie în România şi sper ca locaţia să se dezvolte în continuare şi mai mult. Sunt mulţumit de tot, nu mă aşteptam să găsesc o astfel de zonă în România”, a mai adăugat neamţul.

Aurel Stancu, managerul pensiunii de la malul Dunării la care a fost cazat Peter Merkel, s-a arătat încântat de vizita campionului: „Noi am avut onoarea să îl găzduim pe unul dintre cei mai buni pescari europeni la somn, mi-a făcut plăcere să îl avem ca oaspete. Astfel, pe viitor, am dori să arătăm că şi noi putem, în zona Caraş, Berzasca sau chiar toată România, să le oferim străinilor câmpuri de pescuit sau de alte puncte de recreere şi să îi atragem către zona noastră. Eu am încercat să fac o bază de agrement pe plăcerea pescarilor, cu toate facilităţile, fiind şi eu, la rândul meu, pescar”, a afirmat Aurel Stancu.

Potrivit acestuia, pensiunea este vizitată des de străini din Austria, Germania, Elveţia, Suedia, Franţa, în prezent aflându-se un grup de oaspeţi din Cehia. De asemenea, vin turişti din România, de la Craiova, Bucureşti sau Constanţa.