Claudiu Chira, prezent la conferința LEADER UE-Moldova despre dezvoltarea comunităților

chira 1
banner publicitar

Deputatul Forța Dreptei Claudiu Chira a participat, alături de colegii din Comisia de Agricultură de la Camera Deputaților, la conferința LEADER UE-Moldova, ediția a II-a, organizată în cadrul Programului „EU4Moldova:Comunități Locale”, o inițiativă a UE axată pe dezvoltarea comunităților. 

Conferința a avut loc în prima parte a lunii octombrie și a reunit reprezentanți ai 48 de GAL-uri din Republica Moldova și colegi internaționali, membri ai GAL-urilor din Europa, precum și reprezentanți ai diferitelor părți interesate, inclusiv autorități din UE și non-UE, rețele europene LEADER și reprezentanți ai GAL-urilor europene.

Începând cu anul 2022, abordarea LEADER în Republica Moldova a evoluat în Programul național LEADER, administrat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, poziționând astfel Republica Moldova drept prima și unica țară din afara Uniunii Europene care implementează abordarea LEADER ca instrument de politici publice pentru dezvoltare rurală.

Cea de-a II-a ediție a conferinței și-a propus să creeze o platformă de networking și schimb de experiență, care să permită Grupurilor de Acțiune Locală și partenerilor locali și internaționali să pună în discuție provocările de dezvoltare a comunităților rurale și să identifice soluții de implementare a schimbărilor la nivel local.

Evenimentul a inclus ateliere de lucru tematice cu participarea Grupurilor de Acțiune Locală și a partenerilor internaționali, precum și un târg în aer liber cu produse locale.

Începând cu anul 2016, abordarea LEADER în Republica Moldova este susținută de mai mulți parteneri de dezvoltare, inclusiv Uniunea Europeană, Polish aid, USAID și state membre ale UE precum România, Estonia, Lituania și Letonia.

chira 2