Administrația publică orăvițeană a pus gând rău clădirilor vechi. Trei clădiri de patrimoniu fac obiectul proiectelor care urmează să fie depuse în cadrul Planului Operațional Regional (POR) 2016-2020, axa prioritară 5: Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
Administrația publică din Oravița are pregătite trei proiecte care vizează reabilitarea a trei clădiri de patrimoniu din oraș. Valoarea proiectelor se ridică la aproximativ 4,5 milioane de euro. Ele vor fi depuse până joi, 25 august, la Agenția de Dezvoltare Regională Vest(ADR), acesta fiind termenul limită de depunere a proiectelor din cadrul Planului Operațional Regional(POR) 2016-2020, axa prioritară 5: Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Cele trei clădire vizate pentru reabilitare sunt Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”, clădirea fostei primării și fosta clădire a UFET-ului.
Proiectul de reabilitare al celui mai vechi teatru din țară vizează lucrări la structura edificiului cultural, precum și dotarea cu echipamente de încălzire și ventilație. Valoarea proiectului este de aproximativ 1,4 milioane de euro. Cea de-a doua clădire de patrimoniu este fostul sediu al primăriei, clădire lăsată în paragină de administrațiile precedente și care va avea destinație de muzeu. Lucrările de reabilitare constau în refacerea fațadei în stilul arhitectural al barocului, păstrându-se astfel vechiul stil în care a fost concepută clădirea. Tot în cadrul proiectului se mai prevăd și dotări interioare ale spațiilor din clădire. Cel de-al treilea proiect are în vedere reabilitarea fostei clădiri a UFET-ului. Destinația sa va fi tot de muzeu, iar prin reabilitare se dorește integrarea clădirii în spațiul de promenadă care va fi amenajat odată cu finalizarea piațetei din zona celui mai vechi teatru din țară, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”.
„Depunem aceste trei proiecte pentru reabilitarea celor trei clădiri istorice de patrimoniu în vederea dezvoltării atractivității orașului nostru pentru turiști. Sper ca ele să fie finanțate, deoarece aceste clădiri sunt simbolul Oraviței, iar în încăperile ce vor deveni muzee va sta mărturie istoria acestui oraș. Mulțumesc tuturor colegilor, colaboratorilor care s-au implicat în scrierea acestor proiecte și nu ultimul rând viceprimarului Lorena Ion pentru felul în care s-a implicat în rezolvarea problemelor întâmpinate pe parcursul pregătirii acestor proiecte. Vreau să-i mulțumesc în mod special directorului OCPI, Gheorghe Roșeți, pentru implicare personală în rezolvarea în timp util a extraselor CF”, a declarat Dumitru Ursu, primarul orașului Oravița, pentru Express de Banat.
Și clădirile de patrimoniu din proprietatea privată vor fi în atenția autorităților locale orăvițene. În acest sens, executivul orăvițean va iniția discuții cu proprietarii acestor clădiri de patrimoniu în vederea reabilitării lor și punerea lor în circuitul turistic din Banatul Montan. „Toate clădirile istorice din oraș ar fi trebuit, în primul rând, conservate și să nu ajungă în starea în care au ajuns. În al doilea rând ar trebui găsite soluții împreună cu proprietarii pentru reabilitarea lor. Îmi pare rău că unele clădiri, cum ar fi fosta Policlinică sau alte clădiri istorice de patrimoniu care sunt în proprietate privată, au ajuns într-o stare avansată de degradare. Am avut câteva discuții cu proprietarii și sper că vom găsi împreună o soluție pentru reabilitarea lor”, a conchis edilul-șef al Oraviței, Dumitru Ursu.