Jurnalistul reşiţean Mălin Bot, îndepărtat pe şest de la B1 TV?

Ca de obicei în preajma unor momente electorale importante, ziariştii incomozi, care încearcă să îşi practice meseria cu onestitate, sunt daţi la o parte.

Ieri după-amiază, cunoscutul şi combativul jurnalist reşiţean Mălin Bot, în prezent realizator B1 TV şi redactor-şef la ediţia online evz.ro, a anunţat pe pagina personală de facebook că „săptămâna asta nu ne mai vedem pe B1, la EVZ TV. Decizia «managementului»…“ Întrebat cum îşi explică această situaţie, Mălin Bot a oferit detalii surprinzătoare: „Nu am nicio explicaţie pentru decizia asta. Pur şi simplu, am aflat de la producătoare când am încercat să stabilesc invitaţii următoarei ediţii. Am aflat că am fost înlocuit cu o fată care prezenta spectacole sau ceva de genul acesta. Mi se pare o decizie «firească» să înlocuieşti un ziarist cu 22 de ani de presă în spate, dintre care 15 de tv, cu cineva fără experienţă, adus din «showbiz». În fine, dacă primesc vreo explicaţie, vă anunţ. Măcar atât vă datorez după toţi aceşti ani în care aţi fost alături de mine şi aţi avut încredere în profesionalismul meu. Mai departe, trăim şi vedem“.

Simpatizanţii lui Mălin Bot nu s-au mulţumit cu atât, au insistat pe facebook să li se ofere detalii. „Decizia e luată de managementul EVZ, nu are legătură cu postul B1 TV. Aşa cum am spus, nu am primit nicio explicaţie de la «factorul de decizie», ci am aflat de la colega cu care stabilesc invitaţii şi care îi sună pe invitaţi pentru emisiune. Momentan sunt la Timişoara, unde am avut de rezolvat problema cu ANAF, care mi-a făcut un frumos cadou de ziua mea. Îndepartarea de la EVZ TV e al doilea «cadou» de ziua mea, ca să fac puţin haz de întâmplările prin care trec săptămâna asta. Important e să nu ne pierdem simţul umorului şi le ducem pe toate bucuroşi“, a încheiat… optimist Mălin Bot.

leader board 728 x 90 px

La începutul acestei săptămâni, în 22 august, jurnalistul reşiţean s-a trezit cu contul bancar golit de Finanţe. „Devine o tradiţie, povestea atunci Mălin Bot. În fiecare an, în săptămâna când e ziua mea, ANAF îmi ia toţi banii din cont. Având în vedere că nu mă cheamă Cârpaci sau Vijelie, nu pot să fac altceva decât să constat că am rămas cu contul de salariu gol şi lefter de ziua mea. Cică regularizări din 2014, trimise în 2015, care s-au întors prin Poştă, procedura de executare… Deja ştiu mecanismul. E bine că statul e vigilent şi intransigent… Nu vreau să ştiu ce păţesc cei cu firme şi afaceri. În aceste condiţii, lipsa de reacţie a ANAF în faţa baştanilor analfabeţi e revoltătoare“.

Bănăţean reşiţean, după cum el însuşi se prezintă pe site-ul malinbot.wordpress.com, Mălin Bot a debutat în televiziune în 1994, ca reporter la Terra Sat din Reşiţa, iar în presa scrisă, un an mai târziu, ca reporter la ziarul Timpul din Reşiţa. Apoi a lucrat la: revista Tempo (redactor-şef 1995-2000), ziarul Timişoara (director executiv 2001), Ziua de Vest şi Focus Vest (reporter 2001 – 2004), Cotidianul (corespondent local 2004-2005), EVZ Timişoara (reporter 2005-2008), Adevărul de Seară Timişoara (redactor-şef adjunct din 2008 şi redactor-şef regional din 2009), adevarul.ro (redactor-şef din iunie 2011 până în octombrie 2012), evz.ro (redactor-şef online până în prezent), realizator B1 TV (din august 2014  – emisiunea „Evenimentul zilei” şi din ianuarie 2015 – emisiunea „Sub semnul întrebării”).

Mălin Bot şi-a făcut un crez existenţial din libertatea de exprimare: „Ziarele, televiziunile şi posturile de radio sunt controlate de persoane şi corporaţii, dar libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta!“