Casa Mühle, clădirea emblematică din Timișoara, rămâne într-o stare avansată de degradare. Comisia de la nivelul Consiliului Județean Timiș (CJ), care trebuia să efectueze cercetări prealabile în vederea declarării utilității publice a acestui imobil, nu se mai constituie!
Proiectul de hotărâre a fost scos miercuri de pe ordinea de zi a Consiliului Județean Timiș, din cauza unei sentințe judecătorești prin care proprietarii Casei Mühle din Timișoara sunt obligați să o aducă la stadiul inițial.
În vederea unor cercetări referitoare la starea Casei Mühle, trebuia să fie constituită o comisie de evaluare, avându-l drept președinte pe Tudorică Valentin (vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș). Ceilalți membri ai comisiei sunt Imre Farkas, Dan Diaconu (viceprimarii municipiului Timișoara), Emilian Sorin Ciurariu (director Direcția de Urbanism), Gabriela Borcsi (șef Serviciu Certificări Autorizări, Primăria Municipiului Timișoara), Bianca Belu (șef Serviciul Administrarea Patrimoniului, CJT), ca secretar și ca secretar supleant – Laura Koszegi (șef Serviciul Evidență Patrimoniu și Utilități, CJT).
În urma cercetărilor făcute de membrii comisiei, Casa Mühle urma să fie expropriată, declarată ca fiind de utilitate publică și cumpărată mai apoi de CJ Timiș, la prețul pieței. În final, Casa Mühle urma să fie trecută în patrimoniul județului pentru a fi renovată. Constituirea unei astfel de comisii se amână.
„La momentul acesta există o sentință definitivă, iar proprietarul are obligația de a aduce imobilul la starea inițială. Cred că este oportună alcătuirea acestei comisii după aplicarea sentinței și aducerea imobilului la starea inițială”, a declarat Călin Dobra, președintele CJ Timiș.
Viorel Coifan, consilier judeţean PNL, a precizat că anul acesta expiră valabilitatea sentinţei cu privire la aducerea imobilului la starea iniţială.
„Este necesar ca acest obiectiv, care a fost la un moment dat într-o stare de funcţionare, să fie reabilitat. Avem nevoie de un muzeu al trandafirului, al familiei Mühle, care a făcut mult pentru orașul nostru. Trebuie să procedăm cu mare atenție, trebuie să se rezolve la nivel instituțional problema. Anul acesta expiră valabilitatea sentinței dată de Curtea de Apel Timişoara şi prin urmare va intra în prescriere. Actualii proprietari vor beneficia de scutirea de plată pentru care erau obligaţi prin sentință judecătorească. Prin urmare, avem două constrângeri: una de timp, în sensul că în acest an apare termenul de prescriere, şi o constrângere materială, în sensul în care, dacă autoritățile intervin, trebuie să suporte cheltuielile de reabilitare. Prin urmare, considerăm că sunt o serie de nebuloase la nivel de carte funciară. O familie deține clădirea, iar alta deține terenul pe care se află această casă. Lucrurile trebuie rezolvate prin aplicarea sentinței judecătorești. Suntem pentru ca această clădire să fie reamenajată și introdusă în circuitul firesc, având în vedere că anul 2021, când Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, se apropie. Suntem pentru scoaterea de pe ordinea de zi”, a spus consilierul liberal.
Vă reamintim că, la începutul anilor 2000, clădirea aflată într-un ansamblu de monumente istorice a intrat în posesia unei familii de rromi, Cârpaci. De la familia Cârpaci, vila a ajuns la Ionel Stancu, care urma să dărâme clădirea. Primăria a mers în instanță, pentru a-l obliga pe proprietar să aducă imobilul la starea inițială. Între timp, acesta a decedat, iar casa a fost moștenită de Ioan-Nelson Cârpaci. În 2016, Primăria a câștigat procesul, iar magistrații au decis să-l oblige pe moștenitor să ia măsuri, în caz contrar municipalitatea având dreptul să intervină și să recupereze banii.