Clădirile aflate în stare avansată de degradare din zona centrală a municipiului Caransebeș atrag atenția consilierilor locali, care doresc să cunoască situația lor juridică și cum îi pot constrânge pe proprietari să le repare.
O astfel de clădire este cea de lângă Parcul General Dragalina, în proprietatea Comunității de Avere. De ani de zile nu s-a ajuns la nicio înțelegere în vederea cosmetizării imobilului, pentru a nu mai reprezenta un pericol pentru trecători. Consilierul Gavrilă Ardelean a ridicat problema acestui imobil întrucât nici șoferii și nici pietonii nu mai țin cont de indicatoarele care semnalizează o clădire dezafectată de pe care oricând poate cădea o țiglă sau tencuiala veche de zeci de ani. Și asta pentru că aceste indicatoare sunt puse de cel puțin trei ani și nimeni nu le mai bagă în seamă.
„Problema este că trebuie întrebat proprietarul ce are de gând cu această clădire și trebuie amendat dacă nu respectă legea”, spune Ardelean.
Imobilul i-a fost retrocedat Comunității de Avere în 2005, iar de atunci, clădirea se află într-o stare avansată de degradare, drept pentru care administrația publică locală a amendat Comunitatea de Avere, în baza Hotărârii de Consiliu Local nr. 15 din 2008, privind întreținerea clădirilor istorice și de patrimoniu.
Deși a promis că va schimba fața clădirii, președintele Comunității de Avere, Vasile Corneanu, nu s-a putut ține de cuvânt și asta pentru că, cel mai probabil, clădirea se află în litigiu.
Istoricul Liviu Groza susține că starea actuală a imobilului este o rușine pentru comunitate. În perioada Regimentului de Graniță, în acea clădire au fost școliți 25 de generali și 200 de ofițeri superiori.
„Pe acest imobil nu trebuie să fie lacăt pe ușă, această clădire veche de la 1873, trebuie să facă cinste comunității, mai ales că se află într-o zonă centrală a orașului”, ne-a declarat istoricul Liviu Groza.