Vezi top zece obiceiuri stranii de revelion!

În jurul lumii, întâmpinarea noului an implică spargerea farfuriilor la ușa vecinului, găsirea sufletului pereche, dialogul cu spiritele rudelor decedate sau purtarea rochiilor cu buline.

Noaptea de revelion este cea mai așteptată după ce s-au desfăcut cadourile de la Moș Crăciun. Dacă românii sărbătoresc cu un pahar de șampanie, alături de prieteni și familie, pentru alți europeni seara dintre ani este așteptată cu nerăbdare pentru alte acțiuni.

În Irlanda, de exemplu, fetele singure sunt convinse că noaptea de revelion le va aduce bărbatul visat. Așadar, acestea obișnuiesc să își pună sub pernă frunze de vâsc ca să îl prindă pe viitorul soț. De altfel, cultura irlandeză spune că aceste frunze le pot scăpa de ghinion. În Danemarca, Anul Nou este data în care ataci ușa vecinului cu farfurii, pahare sau orice veselă bună de spart. Dacă în România acest lucru ar enerva la culme orice vecin, în Danemarca aceștia sunt bucuroși, deoarece cu cât mai multă veselă spartă găsesc la ușă, cu atât mai mulți prieteni loiali au în cartier.

De vorbă cu spiritele

Spiritismul bate la ușa mexicanilor de revelion, atunci când aceștia își rezervă o oră din seara de Anul Nou pentru a povesti cu rudele decedate. Convingerile acestea sunt foarte puternice în Mexic, iar spiritismul este legal. Discuția cu rudele trecute în neființă sunt considerate esențiale pentru a fi ghidați de acestea spre un an nou mai bun.

Focul purificator

Noaptea de revelion în Filipine este „îmbulinată”, asta datorită rochiilor cu buline purtate de toate femeile și fetele. De altfel, chiar și masa de revelion cuprinde doar mâncare în formă rotundă. Această tradiție spune că petele rotunde se aseamănă monedelor și le vor aduce filipinezilor un an nou plin de bogății. De la dalmațienii filipinezi se trece la scoțienii amatori de jocul cu focul. Aceștia au un festival în 31 decembrie, denumit Festivalul Hogmanay, și presupune ca bărbații să se plimbe pe străzi cu câte o torță în flăcări, torță ce este balansată deasupra capetelor într-un ritm anume. Aceste bile de foc au rolul de a purifica totul și de a aduce soarele. Tradiția dăinuie încă de pe vremea vikingilor.

Tot legat de foc există o tradiție și în Ecuador. Acolo, locuitorii construiesc în seara de revelion sperietori de ciori pe care le îmbracă în ziare și bucăți de lemn. În apropierea orei 12, toată familia se adună în fața casei și dă foc sperietoarei. Această tradiție spune că arderea va distruge tot răul ce s-a petrecut în cele 12 luni ale anului și alungă ghinionul.

Nemții sunt prinși an de an în același ring, acela al vizionării unui anumit program de revelion. Încă din 1972, germanii urmăresc în seara dintre ani show-ul britanic „Dinner for one”. De unde a pornit această tradiție nu se ştie și nici semnificația ei nu se cunoaşte, însă obiceiul este foarte popular în țară, iar nemții vizionează emisiunea chiar cu plăcere de ani de zile.

Revelion în cimintir

O tradiție mai nouă, dar și foarte sinistră se petrece din 1995 în Talca, un oraș din Chile. După ce în acel an o familie a sărit gardul cimintirului în noaptea de Anul Nou pentru a petrece revelionul la mormântul tatălui, localnicii au căzut de acord că este un eveniment ce merită transformat în tradiție. Așa se face că de atunci, de la ora 11:00 seara, primarul orașului Talca deschide porțile cimitirului ornat cu luminițe și muzică, pregătit de petrecere. Localnicii vin în fiecare an să petreacă finele anului alături de persoanele dragi ce „locuiesc” acum acolo,  pentru că sunt de părere că aceștia îi așteaptă să celebreze împreună.

Sărutul de la miezul nopții este o tradiție americană și spune că noul an nu trebuie să te prindă nesărutat. Așadar, fie cu iubitul sau iubita, soțul, soția sau, în caz de lipsă a unui partener, cu oricine este prin preajmă trebuie să te săruți. Aceast obicei te asigură că anul viitor va fi foarte frumos. Mai mult decât atât,  aduce în cale dragostea adevărată, spală amintirile neplăcute și aduce iubire și viață.

În Brazilia, locuitorii poartă la trecerea dintre ani lenjerie intimă colorată. Cele mai frecvente culori întâlnite sunt roșu și galben, iar tradiția spune că poartă noroc în anul viitor. Roșul semnifică o dragoste pe viață, iar galbenul dorința de a avea bani și bogății. Așadar, dorințele localnicilor sunt exprimate prin culoarea lenjeriei intime.

Foto: roundpulse.com

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/