Atenție, vâscul poate fi fatal!

explo 1000x200

Cu toate că vâscul este o plantă foarte populară de Anul Nou, când toată lumea abia așteaptă ritualul sărutului, consumarea acestuia este cât se poate de periculoasă. Vâscul are reputația de plantă toxică, iar fructele acestuia sunt, de cele mai multe ori, otrăvitoare.

Vâscul este un semiparazit care crește în copaci și, cu toate că frunzele și tulpina plantei sunt sănătoase, consumarea frumoaselor bobițe care cresc pe el poate fi fatală. Vâscul este un medicament naturist, însă folosit necorespunzător se poate transforma repede în otravă. Fructele micuțe și albe sunt pe cât de frumoase, pe atât de otrăvitoare.

Tradiția spune că în ajunul Anului Nou, îndrăgostiții trebuie să se întâlnească sub o crenguță de vâsc și să se sărute. La fiecare sărut sub vâsc, perechile trebuie să rupă câte o bobiță, iar când crenguța rămâne fără bobițe, tradiția se încheie. Vâscul este un simbol al păcii și bucuriei. Se spune că cei care se sărută în noaptea Anului Nou sub o ramură de vâsc vor avea bucurie și fericire tot timpul anului următor. Cu toate acestea, atenția amorezilor trebuie să fie mare în ceea ce privește bobițele otrăvitoare rupte ca dovadă a sărutului de la cumpăna dintre ani.

Cei interesați de această tradiție și dornici să găsească măcar o crenguță de vâsc pe care să o aibă în case de Anul Nou trebuie să știe că acesta ar fi bine să fie cumpărat din magazinele și farmaciile naturiste, și nu de la negustorii de pe stradă. Acest lucru este necesar pentru a fi siguri că ați achiziționat acea specie de vâsc netoxic, pentru a evita orice risc de otrăvire. De exemplu, experții spun că vâscul de pe plop, salcie, tei, nuc, frasin, arțar, paltin și salcâm este foarte toxic, fiind contraindicată utilizarea lui internă. În schimb, vâscul de pe măr, prun, gutui, păr, măr pădureț, pin și brad are o toxicitate mult mai redusă și este folosit ca medicament, pericolul de otrăvire fiind minim.

Semnele intoxicației cu vâsc sunt următoarele: scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune), rărirea ritmului cardiac, apariția de frisoane, tulburările nervoase cu paralizie și pierderea sensibilității. Așadar, îndrăgostiții dornici de a respecta romantismul tradițiilor de Anul Nou trebuie să fie precauți atunci când se sărută sub frumoasele crenguțe.

banner 970 x 250