City-managerul Timișoarei, votat în Consiliul de Administrație de la Retim. Încă un USR-ist și o liberală, răsplătiți cu funcții în CA

programul retim in mini-vacanta de 1 decembrie

Consilierii locali au votat trei noi membri în Consiliul de Administrație de la societatea de salubritate Retim, după ce mandatele celor în funcție, toți foști consilieri ai primarului Nicolae Robu, au expirat la termen. Au fost contre în CL cu privire la indemnizația mare pe care aceștia ar urma să primească negreșit, lunar, în următorii patru ani.

Consiliul Local Timișoara are dreptul să numească trei membri în CA-ul de la Retim, acolo unde deține 50% din acțiuni. Până acum, cele trei poziții au fost ocupate de Dorel Borza (fost consilier al primarului Nicolae Robu), Sanda Greblă (fostă consilieră a lui Nicolae Robu) și Ionuț Nasleu (fostul director de la SC Piețe SA).  Mandatele de patru ani ale acestora au expirat.

Cei trei votați acum de plenul CL Timișoara sunt: Nicoleta Păun, Mircea Vancia și Matei Creiveanu. Cel din urmă este actualul city manager al Timișoarei, Nicoleta Păun este membru PNL Timișoara, iar Mircea Vancia a candidat din partea USR PLUS pentru o poziție de senator.

CITEȘTE ȘI: Matei Creiveanu este noul city manager al Timișoarei. „Diferența dintre bunăstare și subdezvoltare, dintre povești de succes și eșecuri răsunătoare nu constă în bani”

„Chiar dacă ar fi laureați ai premiului Nobel între chimie și fizică în ecologie, nu știu dacă ar merita la o oră de muncă pe lună atâția bani… Sau poate că ar merita”

În ședința în care a avut loc discuția cu privire la cei trei membri din CA-ul de la Retim, consilierul local PSD Radu Țoancă a ridicat problema indemnizației pe care aceștia o primesc, în valoare de 3.500 lei/lună. Țoancă a propus plafonarea sumei la 250 de lei/lună.

„Chiar dacă ar fi laureați ai premiului Nobel între chimie și fizică în ecologie, nu știu dacă ar merita la o oră de muncă pe lună atâția bani… Sau poate că ar merita. (…) Vorbim de 3.500 de lei net pe lună. Un calcul simplu ne arată că cei trei oameni pleacă acasă, după patru ani, cu 168.000 lei. Este o sumă fabuloasă. Merg la două-trei ședințe, (…) în timp ce majoritatea oamenilor lucrează în două-trei schimburi pentru o asemenea sumă. Aș dori să plafonăm acest prag la 250 de lei. (…) Sunt bani publici, chiar dacă firma e mixtă, deci vorbim de banii timișorenilor. Să știe din start că își asumă o sumă modică și să meargă cu acel mandat scris din partea CL și să știe din start că îi este plafonată indemnizația și că cei din partea germană pot să câștige mai mult. Să vedem câtă iubire de Retim mai există la această sumă.”, a spus Radu Țoancă în plenul CL Timișoara.

Liberalii și cei de USR PLUS s-au opus propunerii lui Țoancă.

„Sunt convins că știți foarte bine că un astfel de amendament nu se poate la o astfel de hotărâre și că decizia asupra indemnizațiilor din consiliul de administrație nu aparține consiliului local. (…) Nici nu știu cum am putea formula lucru acesta care, de altfel, dă bine la public și vă felicit.”, a spus liberalul Dan Diaconu.

„Nu putem obliga plata germană să își plafoneze indemnizațiile la 250 de lei. Nu este o măsură populistă. E mai imoral și mai ilegal, deși legile permit, ca un om să plece acasă cu 40 de mii de euro din bani publici (…) în condițiile în care mandatul este imperativ. Dacă nu doresc să facă muncă patriotică pe 250 de lei pot să se recuze, pentru că vorbim de un mandat de patru ani.”, i-a replicat Țoancă.

„Cred că au trecut vremurile de munca patriotică pe care reprezentanții aceștia o vor face acolo. Avem nevoie de oameni competenți care să ducă această companie înainte. Eu unul nu pot să votez un asemenea amendament populist.”, a spus și USR-istul Dan Reșitnec.

„Nu poți să ceri performanță fără a fi plătiți. Și eu voi vota împotrivă.”, a argumentat viceprimarul liberal Cosmin Tabără.

În final, cu două voturi „pentru” și 23 de abțineri, amendamentul propus de Radu Țoancă a căzut la vot.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/