Noua organigramă a Direcției de Asistență Socială a provocat discuții aprinse în ședința Consiliului Local Timișoara. A ieșit la iveală faptul că instituția are o serie de probleme, dar vrea să angajeze noi oameni care vor salarii și de 10.000 lei.
A fost circ în ședința Consiliului Local Timișoara de marți seara. Timp de aproximativ o oră și jumătate, aleșii locali au avut discuții aprinse pe marginea unui proiect de hotărâre cu privire la aprobarea „Organigramei, Statului de Funcții și Regulamentului de Organizare și Funcționare ale Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și înființarea unor servicii sociale”. În timpul ședinței a ieșit la iveală faptul că unii angajați ai instituției se plâng de faptul că nu ar exista materiale precum hârtie igienică și detergenți în unele centre. Totuși, direcția vrea să înființeze zeci de posturi noi, iar persoanele cu funcții de conducere ar urma să primească salarii brute lunare și de 10.000 lei.
„Față de 375 de posturi actuale, dorim să mărim organigrama la 414 posturi, personal contractual, respectiv funcții publice. La personalul contractual dorim să mărim posturile deoarece sunt trei proiecte importante pe POR. Vorbim de centrul de zi pentru adulții cu dizabilități, unde vor fi 41 de locuri, un centru de asistență integrală a adicțiilor, unde se vor înființa 50 locuri, respectiv complexul de servicii sociale în zona Kuncz, unde sunt două componente, centrul de zi pentru copii, respectiv asistență comunitară Kuncz, unde ne dorim să oferim servicii unui număr de 105 beneficiari. Ne-am propus să înființăm încă trei posturi la compartimentul îngrijiri la domiciliu. Dacă ar fi să fac un total la persoanele contractuale, sunt 29 de posturi de execuție, plus trei de conducere, asta înseamnă 33 de posturi. În ceea ce privește funcțiile publice pe care ne-am gândit să le înființăm, ele sunt în număr de cinci posturi, deoarece ne dorim ca și viziune pe viitor ca tot ce înseamnă subvenția serviciilor sociale acordate de ONG-uri să se întâmple și printr-un birou de contractare, contractare servicii sociale, ce a fost solicitat de mai mult timp de către partenerii noștri, organizații nonguvernamentale. În acest sens ne-am propus să înființăm trei posturi funcții publice în acest birou de contractare servicii. Ne-am gândit să mai suplimentăm și compartimentul de securitate și siguranță în muncă cu un post. De asemenea, tot cu un post dorim să suplimentăm și biroul comunicare și relații cu publicul. În total, vorbim de cinci posturi de execuție și un șef de birou. Deci, în total, 39 de posturi vom suplimenta față de organigrama noastră care a fost aprobată în luna august. Am propus în proiectul nostru și promovarea colegilor noștri, în număr de 90 persoane au fost promovați în luna decembrie, în urma susținerii concursului”, a explicat Esztero Emese, directorul interimar al Direcției de Asistență Socială.
Primul dintre consilierii locali care a luat cuvântul a fost Adrian Lulciuc, din partea PNL, care a propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi. De asemenea, liberalul i-a solicitat primarului Fritz să trimită Corpul de Control la Direcția de Asistență Socială. „Au fost utilaje, și aici mă refer la mașini de spălat care au stat defecte și câte o lună, iar personalul a luat așternuturile de pat ale oamenilor din centre și le-a spălat cu propria mașină acasă. Sunt rețete emise în anumite centre încă din luna noiembrie și încă nici azi nu există medicamentele în centre. Personalul din centre strânge bani, pune mână de la mână ca să asigure materialele igienico-sanitare și atunci când merg către executivul direcției, li se spune că caute sponsorizări. Aceste 36 de posturi nou-înființate atrag un cost de 212.000 lei pe lună. Salariile încep de la 15.000 lei/brut pentru un șef serviciu. Sunt vreo șapte posturi care depășesc peste 10.000 lei salariu”, a semnalat Adrian Lulciuc.
Primarul Dominic Fritz a ținut să-i răspundă consilierului local PNL, precizând că în 2021 a fost votată o altă organigramă la Direcția de Asistență Socială, fiind tăiate 28 de posturi vacante. „Acum se înființează 36 de posturi. Net, vorbim de fapt de opt posturi în plus la Direcția de Asistență Socială. Se înființează trei servicii noi, toate sunt în urma unor proiecte europene. Pentru mine, aceste cheltuieli salariale sunt o necesitate ca timișorenii să aibă niște servicii sociale de calitate. Trebuie să vă decideți: vreți să apărați asistența socială sau vreți să-i tăiați aripile și prin urmare să avem servicii sociale mai proaste în Timișoara?”, a afirmat Dominic Fritz.
Pe de altă parte, Lulciuc, i-a răspuns că „noi suntem aici să apărăm, în primul rând, risipa banului public și, în al doilea rând, interesele nevoiașilor din aceste centre. Retrageți proiectul de hotărâre și trimiteți Corpul de Control”. „Departe de noi să spunem că Direcția de Asistență Socială nu este importantă pentru oraș. Noi am sesizat salariile mari oferite pentru cele nouă posturi de conducere”, a precizat și Simion Moșiu, consilier local PNL.
Dominic Fritz a ținut să precizeze, revoltat, că „acesta este un proiect în care votați organigrama, nu stabiliți salariile. Dacă vreți să schimbați salariile, grupul PNL să vină cu o propunere în care să spună pentru cine vrea să taie salariul, pentru cine vrea să-l crească”.
La un moment dat, a luat cuvântul și Radu Țoancă, consilier local PSD, care a anunțat că are nu mai puțin de 100 amendamente la proiectul de hotărâre, spre uimirea mai multor aleși locali, care au încercat să se opună citirii lor.
„100 amendamente este normal să le primim în scris, măcar cu zece minute înainte de începerea ședinței. Cum să votăm 100 amendamente depuse verbal pe care nici măcar nu o să ni le mai aducem aminte în momentul votului?. Asistăm la un circ politic. Eu nu voi vota aceste amendamente”, a afirmat Paula Romocean, consilier local USR.
„Anomalia vine din faptul că dezbaterea publică pe marginea proiectului de hotărâre a fost făcută la inițiativa sindicatului și pe repede înainte. Eu am ajuns purtătorul de cuvânt al acestor amendamente, sunt puncte de vedere venite tot din interior, iar eu îmi asum citirea acestor amendamente”, a precizat Radu Țoancă. În discuție a intervenit și Dominic Fritz, care a afirmat, ridicând tonul, că „pentru mine aceste nemulțumiri reprezintă o validare că doamna director cu adevărat a făcut niște propuneri care o să schimbe lucrurile în bine”. Roxana Iliescu i-a transmis edilului-șef să nu mai ia la rost consilierii locali, „mă simt ca la școală, nu știu să fiți profesor și noi elevii dvs”. „Nu vă urechez, doar constat o realitate. Dacă nu rezistați să vă contrazică primarul, ce să zic”, i-a răspuns Fritz.
În final, Radu Țoancă a început să citească o parte din amendamente, dar acestea nu au trecut. De altfel, au picat chiar cu voturile împotrivă a doi consilieri locali PSD, Andra Lăpădatu și Ioan Szatmari. Văzând că amendamentele nu sunt aprobate, Radu Țoancă a decis să nu le mai citească pe toate. Așadar, proiectul cu privire la aprobarea organigramei Direcției de Asistență Socială a fost supus votului, fiind adoptat cu 14 voturi pentru și o abținere.