Cioroianu: Înainte de a muta bibliotecara la primării, aleșii ar trebui să se gândească de două ori!

adrian cioroianu poza noua
stiri Timisoara Cuib de vise 1000x100

Radiografie sumbră a directorului Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, fost ministru al Afacerilor Externe: „Anual dispar zeci, alteori, chiar sute de biblioteci publice în România”.

Prezent zilele trecute la Reșița, cu prilejul aniversării a șapte decenii de la înființarea Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”, Adrian Cioroianu a vorbit despre un fenomen îngrijorător care se întâmplă de mai mulți ani în România și care afectează și județul Caraș-Severin: desființarea bibliotecilor publice din localități, în special a celor din mediul rural.

Fostul ministru al Afacerilor Externe a găsit și o explicație a acestui fenomen, dar care nu disculpă lipsa de implicare a administrațiilor publice locale în a menține deschise bibliotecile. „Vă aduc aminte că bugetul pentru cultură în România este de 0.01% din Produsul Intern Brut. Pe de altă parte, la noi bibliotecile au un regim separat. Și asta este o problemă. Sunt biblioteci care aparțin de Ministerul Culturii, cum este Biblioteca Națională, altele depind de Ministerul Educației, bibliotecile centrale, universitare din oraș. La nivel județean, acestea depind de Consiliile Județene. Unele depind de primării. Vreți să vă spun ce se întâmplă la nivelul primăriilor?! Știți cu toții, eu doar vă aduc aminte. Sunt primari care pur și simplu desființează bibliotecile în sate. Le desființează! Iau fondul de carte și îl trec la școală. Iau bibliotecara și o duc la primărie, iar bibliotecara nu spune nimic, pentru că la primărie are un salariu puțin mai mare, sau o pune la Protecția Copilului. Și, da, bibliotecara are un salariu mai mare, dar dispare o bibliotecă! Pentru că niciodată un om care ar vrea să intre într-o bibliotecă publică, nu se duce neapărat după carte să o caute la școală. E o mare diferență între biblioteca publică și biblioteca școlară. De aceea ar trebui să stopăm puțin acest lucru și ar trebui să-i încurajăm pe cei care înființează biblioteci, nu pe cei care le desființează. Și aici profit de prezența domnului subprefect (Cristian Gâfu – n.r.), pe care îl rog să-i încurajeze pe primari să se gândească de două ori înainte de a desființa o bibliotecă.”, a spus Adrian Cioroianu în cadrul evenimentului ce a avut loc marți, 15 noiembrie, cu prilejul aniversării a șapte decenii de la înființarea Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”.

Desființarea bibliotecilor publice mai este pusă de Adrian Cioroianu și pe lipsa de valoare pe care cei care ar trebui să descurajeze acest fenomen o mai dau cărții, oamenilor care citesc ori bibliotecarilor. Făcând referire la Caraș-Severin, fostul ministru a explicat că la nivel județean, lucrurile stau ceva mai bine, comparativ cu dezastrul din țară.

 Stiri angajari Timisoara STPT job 1000x200

„În Caraș-Severin, ritmul a fost ceva mai lent. Dacă se poate vorbi de o latură pozitivă, ar fi aceea că dispariția bibliotecilor s-a petrecut mai încet, dar la nivelul țării sunt situații de-a dreptul dramatice, iar unul dintre dezavantajele poziției de director a Bibliotecii Naționale este că, măcar o dată pe an, cunoști situația bibliotecilor din toată țara. Iar la noi, de ani de zile, numărul este în scădere, uneori cu zeci de biblioteci pe an care dispar, alteori cu peste 100. Și am dat exemplul județului Caraș-Severin, pentru că aici a fost și este o tradiție a societăților de lectură și a depozitelor de carte, ori dacă din 70, câte erau la un moment dat, au mai rămas poate mai puține de 25 de biblioteci, vă dați seama ce se întâmplă prin alte părți, unde nici tradiția nu era pe măsură. Cred că este o veste foarte proastă pentru noi toți lipsa de valoare pe care o mai dăm cărții, oamenilor care citesc, bibliotecarilor și, uneori, și bibliotecilor.”, a adăugat Cioroianu.

De altfel, directorul Bibliotecii Naționale a sugerat autorităților județene să găsească un sediu ceva mai potrivit pentru Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”, pentru că împărțirea în mai multe depozite a fondului de carte, pe termen lung, nu ajută: „Trebuie avut în vedere fie o construcție nouă, fie veche, modernizată, nu știu, aici chiar nu mă pricep eu, dar trebuie să cuprindă tot fondul de carte pe care biblioteca îl are împărțit acum în mai multe filiale”.

Stiri Timisoara Muzeul TM Stiri Timisoara
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/