Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a elaborat un proiect de ordonanță de urgență privind finanțarea de către Guvern a măsurilor de depoluare a iazurilor de decantare Tăușani și Iazul Boșneag-extindere.
Toate acestea, în urma avertizărilor României, în 2014, când Comisia Europeană a notificat țara noastră cu privire la declanșarea procedurii de infringement cu privire la iazurile de decantare din fostele exploatări miniere din Moldova-Nouă.
Cazul poluării cu particule fine rezultate din deșeurile miniere în urma prelucrării minereului de cupru din fostele mine din Moldova Nouă a fost pentru multă vreme subiect de presă, atât pentru cea cărășeană, cât și pentru presa națională, iar problematica a ajuns chiar și pe masa Comisiei Europene. În 2014, Comisia Europeană a instituit pentru România declanșarea procedurii de infringement, amenințând țara cu măsuri drastice și amenzi usturătoare.
Guvernele anterioare au tot promis o rezolvare a cauzelor ce poluează întreaga zonă, însă, până în momentul de față, niciunul dintre angajamentele luate în fața autorităților locale nu s-a concretizat. Guvernul Cioloș pare că ar da o importanță sporită acestei probleme de la iazurile de decantare și, în acest sens, Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a supus dezbaterii publice, pe site-ul instituției, un proiect de ordonanță de urgență ce vizează alocarea fondurilor necesare pentru ecologizarea iazurilor de decantare Tăușani și Iazul Boșneag-extindere.