Ciocălăul lu’ nea Daea și cormoranii care este!

explo 1000x200

Auzi, bă Gogule, ce zice nen-tu Daea, că românii mănâncă mai puțini pești decât cormoranii. Păi ce ai fi vrut, bă nea Petre, să mănânce dacă toată ziua stau cu ciocu-n apă? Da’, ce pelicanii, stârcii și bâtlanii mănâncă iarbă de ți s-a cășunat pe bieții cormorani? Pe ăia nu-i vezi? Că de vreo trei ani, numai de asta vorbești: „să-i împușcăm, fraților, să-i terminăm, că sunt niște nesimțiți. Că numai la burta lor se gândesc și noi ne uităm ca proștii cum ne rămân bălțile și canalele din Deltă fără coadă de pește.”. Nu m-ar mira să mobilizezi toți vânătorii din țara asta și să-i trimiți pe front, să împuște nesimțiții ăștia de cormorani. Da, ai auzit bine, nea Petre, nesimțiți, din moment ce au ajuns să se bălăcească în piscine și să umple cu găinaț șezlongurile, mama lor de tupeiști ce sunt!

Bă nea Petre, nu știu de unde le scoți, cine îți dă sfaturi și cine te învață poveștile astea, dar să știi că le spui bine. Când îți mai fată mintea o chestia ca asta să-mi dai și mie un pui. Serios, nu fac bășcălie de matale, că eu te respect nu doar pentru anii pe care îi ai, ci și pentru faptul că ești oltean de-al meu. Cum să-ți spun, nea Petrică, ca să mă înțelegi, le zici din suflet, cu simț de răspundere și patriotism ca nimeni altul. În matale bate o adevărată inimă de român, cu dragoste purpurie și nețărmurită față de tot și de toate care ne dau nouă lapte, brânză, carne ouă. Or, cormoranii ce ne oferă? Ai dreptate, nimic, nimic, nimic. Să-i omorâm până la ultimul! Și mai e ceva, nu se eczistă alt politician care să te întreacă la maxime și cimilituri. Nu, îi ai pe toți la degetul mic. Auzi la el, bă frate, ce i-a putut trece prin cap: „Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim.”. Alo, nea Petrică, vezi că o iei pe arătură rău de tot. Ce are, dom’le, cormoranii cu grădina zoologică? Mai degrabă cu acvacultura de Dunăre și de acvariul de apartament decât cu zebrele, poneii și maimuțele de la ZOO. Părerea mea!

Pe de altă parte, unii ar zice că, dacă nici tălică nu știe ce înseamnă cormoran la casa omului, atunci cine? Că am auzit că fata matale are atâția cormorani la balta ce-o are că ar putea da și la alții din țara asta care n-au văzut în viața lor cum arată o pasăre ca asta. Că mi-o zis mie vecinul de la etajul unu al blocului în care stau că pentru ea te zbați ca peștele pe uscat să-i stârpești, nu că te-ai gândi cum să crești producția de pește la hectar la luciu de apă. Ce răi oameni, nea Petre, ce răi. Eu în locul matale aș vorbi cu nea Nicu Ciucă, și el oltean de-al nostru, să promoveze o lege a ciocanului, scuze, a ciocălăului, și odată promulgată, stai la pândă duminicile și aruncă cu ciocălăul după afurisitele de păsări până vor pieri până la limita cerută de lege. Să ne dai un exemplu că la anii matale, la ce-ți mai trebuie ciocălău?