Cinste lor! Ziua Eroilor, celebrată la Lugoj și Făget

Primăria Municipiului Lugoj şi Batalionul 183 Artilerie „Gen. Ion Dragalina”, în colaborare cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor – Lugoj, au organizat, cu ocazia Zilei Eroilor, manifestări de omagiere a militarilor care și-au dat viața pe câmpurile de luptă pentru libertate și patrie.

Evenimentele comemorative, ceremonialul religios și militar, depunerile de coroane au avut loc de la ora 12.00, la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial „Alfa şi Omega”. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea militarilor de la Batalionul 183 Artilerie „Gen. Ion Dragalina” și cu un ceremonial religios, militar şi cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din Cimitirul Ortodox de pe Drumul Făgetului.

„Nu este întâmplător că Ziua Eroilor se sărbătorește odată cu Înălțarea Domnului, cum nu degeaba se spune că acest popor s-a născut creștin. Întotdeauna în istoria noastră Biserica a fost cu armata și poporul. Nu de puține ori, preoții au luptat cu sabia în dreapta și crucea în stânga. Această garnizoană militară este atestată cu o vechime de cel puțin 700 de ani, ceea ce îi conferă o tradiție semnificativă, iar Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Lugoj, și-a făcut o datorie de onoare ca în fiecare an să comemoreze eroii din toate timpurile. În acest sens, nu face excepție nici în acest an, mai ales că încărcătura istorică a Centenarului a readus în prim plan două unități centenare, ce au făcut garnizoana în urbe, și anume R90I ca primul regiment înființat în Ardeal după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, și prima unitate de artilerie înființată, ale cărei tradiții le poartă B. 183 Art. Ioan Dragalina”, a declarat președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor – „Regina Maria”, generalul de brigadă Ovidiu Mircea Mândru.

Și la Făget, de la ora 12.00, au fost depuse coroane la noul monument al eroilor din fața Bisericii Ortodoxe de pe Calea Lugojului.

La festivități au participat oficialităţi locale, reprezentanţi ai partidelor politice, consilieri locali, reprezentanţi ai instituţiilor din oraş și cadre militare.