Cinematograful din Caransebeş, în pragul desfiinţării?

Dacă până de curând numeroşi caransebeșeni spuneau că îşi doresc un cinematograf în municipiu și chiar acuzau conducerea administrativă de indolență, acum, când acesta există la cele mai înalte standarde, nu sunt interesați de film. Astfel, compania care a închiriat Cinematograful Luna ar putea să-și oprească activitatea mai repede decât și-ar fi închipuit.

Din vânzările de bilete abia dacă se reuşeşte acoperirea cheltuielilor cu achiziționarea filmelor, plata angajaților și a utilităților.

Potrivit directorului Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, compania are contract pentru doi ani și doar din acest motiv încă nu și-a închis porțile.

leader board 728 x 90 px

„Nu știu ce am mai putea face pentru a atrage lumea la film. Compania aduce filmele de top, atunci când sunt lansate în USA le vedem în aceeași zi și la Caransebeș, acestea costă mult mai mult decât un film deja lansat și, totuși, dorim să bucurăm caransebeșenii prin difuzarea la cea mai bună calitate a acestor producții. Am creat cele mai bune condiții pentru vizionare, aer condiționat, o sală renovată cu totul nou și, cu toate astea, foarte rar sala este aproape plină”, a menționat Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură.

Unul dintre motive ar fi că pirateria online în România încă este în floare, astfel că mulți își descarcă filmele pe calculator și nu mai dau banii pe bilet. Însă nu se compară un film văzut din fața calculatorului cu unul în cinema, unde totul atrage, de la imagine, la sunet și la impozanța sălii.

„Ne așteptam la mai multă priză la public, care este împărțit pe categorii, dar numărul lor este la limita subzistenței acestui business. Prețurile la filme sunt de 20 de lei, de 15 lei… De Ziua Copilului am intervenit pentru a se scădea prețul la 5 lei pentru copii, deci variază pentru a împăca toate gusturile. La finalul perioadei contractuale reprezentanții companiei se vor hotărî dacă rămân în Caransebeș sau vor alege alt oraș”, ne-a precizat directorul Ioan Cojocariu, care mai adaugă că o posibilă cauză a lipsei caransebeșeanului în cinematograf ar putea fi „ruptura între acea generație care se iubea la film și cea care acum își dă întâlnire mai mult pe chat”.