Cinefilii bănățeni nu se plictisesc în weekend! Proiecția „Maria, Regina României”, așteptată cu nerăbdare la „Les Films de Cannes à Timișoara”

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Cea de-a patra ediție „Les Films de Cannes à Timișoara” aduce o serie de evenimente și invitați speciali! Regizorul filmului „Hier”, Bálint Kenyeres și actorii Anghel Damian și Daniel Plier, care îi interpretează pe Prințul Carol și Regele Ferdinand în filmul „Maria, Regina României”, vor fi prezenți la festival pentru discuții cu publicul.

Evenimentul se desfășoară în perioada 18-20 octombrie în Aula Magna a Universității de Vest Timișoara, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Selectat în competiția oficială la Locarno, „Hier” reprezintă o călătorie anevoioasă printr-un labirint afectiv. Victor Ganz (Vlad Ivanov) deține o companie de construcții civile care prestează servicii în toată lumea. Din cauza unor probleme apărute pe un șantier din Maroc, este nevoit să meargă la fața locului, unde se va confrunta cu amintiri din tinerețe, pe care până acum reușise să le îngroape. Filmul este proiectat în cadrul retrospectivei speciale „Ivanov 50” dedicată actorului Vlad Ivanov cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani. Regizorul filmului, Bálint Kenyeres, va participa la sfârșitul proiecției la o discuție cu publicul.

Duminică are loc proiecția filmului „Maria, Regina României”, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Realizat de regizorul Alexis Sweet Cahill, filmul redă eforturile pe care Regina le-a făcut la Conferința de Pace de la Paris din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută. La proiecție vor fi prezenți actorii Anghel Damian și Daniel Plier.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Provocarea mea cea mai mare a fost să-l arăt pe Carol omul, nu prințul moștenitor, o figură complexă, cu frici și traume, cu neliniști, cu dorințe, plin de patimă, așa cum l-am descoperit din documentele de arhivă și scrisorile personale pe care le trimitea iubirilor sale din tinerețe. Am ținut cu el, în ciuda acțiunilor sale controversate. Sper ca și publicul spectator să aibă o fărâmă de empatie pentru această figură atât de importantă din istoria României”, declară Anghel Damian.

În cadrul ediției de anul acesta, „Les Films de Cannes” rememorează momentul istoric care a marcat căderea regimului comunist cu o secțiune specială – „România. 30 de ani mai târziu”, prezentată în parteneriat cu Freedom House Romania. Un eveniment dedicat publicului timișorean, în cadrul acestei secțiuni, este proiecția documentarului „Timișoara: decembrie 1989”, în regia lui Ovidiu Bose Paștina. Filmat în orașul românesc care a jucat un rol principal în căderea dictatorului comunist, documentarul prezintă încercările soldaților de a înăbuși revolta oamenilor și schimbarea atitudinii acestora, în cele din urmă, ei alăturându-se cetățenilor.

„Les Films de Cannes à Timișoara” aduce și o serie de filme apreciate anul acesta la Cannes, printre care câștigătorul Premiului pentru interpretare feminină, „Little Joe” al cineastei Jessica Hausner, ultima operă semnată Pedro Almodóvar, „Dolor y Gloria” care i-a adus lui Antonio Banderas Premiul pentru interpretare masculină, precum și „Portrait de la jeune fille en feu” în regia lui Céline Sciamma, ce și-a adjudecat Premiul pentru scenariu. Din selecție nu lipsește nici câștigătorul Palmed’Or, „Parasite”.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/