Cine vor fi beneficiarii? Instituțiile de învățământ din Lugoj așteaptă finanțări europene și guvernamentale

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Un obiectiv important pentru administrația Lugojului este cel care privește educația și învățământul. Pentru că în anii trecuți nu s-au făcut demersuri de accesare a fondurilor europene disponibile (alocările au început cu șapte ani în urmă), primul pas este întocmirea documentației necesare pentru reabilitarea energetică a grădinițelor, a școlilor și a liceelor din oraș.

Este vorba despre o reabilitare energetică integrală, care nu presupune doar izolări termice, ci și schimbări de acoperișuri, geamuri, instalații termice, precum și gestionarea inteligentă a acestora.

„Anul acesta, având în vedere alocările financiare importante, pe fonduri europene, am făcut deja auditurile energetice și am întocmit certificatele energetice, pentru a ști în ce stadiu sunt clădirile respective. Pentru reabilitarea energetică, vom licita pachetul întreg de documente, adică DALI, DTAC – proiect tehnic cu detalii de execuție și caiet de sarcini pentru: Școala Gimnazială Anișoara Odeanu – integral; Școala Gimnazială Eftimie Murgu – integral; Grădinița PP7 de pe strada Buziașului – integral; Liceul Teoretic Coriolan Brediceanu – integral, inclusiv sala de sport și corpul din spate; Liceul Teoretic Iulia Hasdeu – integral, atât clădirea nouă, cât și cea veche; Liceul Teoretic Valeriu Braniște – corpul principal, cel secundar și căminul.”, a explicat primarul Claudiu Buciu.

Mai sunt vizate Biblioteca Municipală, Școala de Arte și clădirea Primăriei Municipiului Lugoj. „La spital, vom aplica pentru clădirea principală, printr-o reactualizarea unei documentații făcute în 2018, dar care nu s-a fructificat până acum. Vom face documentație nouă și pentru clădirea secției de psihiatrie, din spate.”, precizează primarul.

Muzeul TM

Trei creșe, cu bani de la Guvern

O altă linie de finanțare anunțată de Guvern este cea pentru construirea de creșe. „Vom întocmi documentații pentru construcția a trei creșe. Una va fi în Cotu Mic. Nu am stabilit încă locația: una ar fi pe strada Viorelelor, în zona Centrului pentru Seniori Anita Heim, pe un teren disponibil de 3-4.000 mp sau, a doua variantă, pe terenurile din spatele fostei clădiri TBC. Altă grădiniță e programată în zona Țesători, pe un teren pentru care am retras concesiunea acordată de-a lungul timpului societății Microroyal. Suprafața este de 2.500 mp, deci ar fi suficientă. O altă creșă, de data aceasta cu grădiniță și clasele I-IV, intenționăm să o facem în Cartierul Eftimie Murgu, pe locul construcției grădiniței de cartier, lăsate în paragină de 14 ani”.

Alte finanțări care necesită întocmirea la timp a documentelor vor fi acordate pentru școlile profesionale: „Având în vedere disponibilitatea de teren de la Liceul Tehnologic Valeriu Braniște, am considerat util un studiu pentru construirea a 12 ateliere și laboratoare. În colaborare cu conducerea liceului, vom apela la marile firme angajatoare din oraș, pentru a stabili destinația acestora. Având în vedere că există sume pentru acest domeniu, am considerat necesar să alocăm sume pentru întocmirea studiului de fezabilitate și a celui tehnic”.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/