Segmentul turistic rămâne în continuare afectat din cauza apariției temutului virus din China, chiar și după unda verde primită de administratorii pensiunilor/hotelurilor în privința redeschiderii porților, odată cu decretarea stării de alertă pe teritoriul României.
În ciuda câtorva soluții minime, însă oricum tardive, venite din partea guvernanților pentru redresarea lucrurilor în privința turismului, situația rămâne în continuare sub semnul întrebării deoarece e puțin probabil ca cineva să plătească pentru a veni cu „termosul, Eugenia și slănina în bagaj” sau să fie servit în farfurii de plastic, cum de altfel mulți nu vor băga mâna adânc în buzunar pentru a-și petrece concediul închiși în cameră, activitatea de agrement fiind la rându-i restricționată.
Dacă în urmă cu o lună primarul comunei Berzasca, aflată în punctul de a fi declarată stațiune turistică de interes local, aducea în discuție dezechilibrul total în turismul din zona Clisurii Dunării, la vremea respectivă edilul sperând într-o relansare în cadrul acestui segment, odată cu relaxarea măsurilor, pentru cele trei luni rămase din cele cinci de sezon, acum, în ciuda redeschiderii unităților de cazare, Petru Nicolae Furdui are mari dubii vizavi de faptul că cineva va accepta să plătească pentru a fi servit asemeni celor carantinați, mai exact, cu farfurii și tacâmuri de unică folosință:
„Cazarea acum nu este afectată, ca urmare a măsurilor de relaxare, ceea ce-nseamnă că oamenii pot veni având ca justificare businessul, nu și turismul. Rămâne totuși problema legată de restaurante. Ne trezim cu situația în care structura, agentul economic trebuie să servească mâncarea pe același model cum s-a procedat cu cei care au fost duși în carantină. Tot prin legislație, persoanele care beneficiază de serviciile unității de cazare vor fi servite în farfurii și tacâmuri de unică folosință, ceea ce, în traducere, este, să zicem așa, o situație în care omul nu este apreciat la valoarea lui. Adică el plătește niște servicii și are o încredere mai mare servind masa folosind vesela din porțelan și inox, sigur, acestea fiind bine dezinfectate. Dacă tu îl pui să primească mâncarea în plastic, e clar că omul are un semn de întrebare. Mai mult, există o directivă europeană prin care se interzice servirea meselor în aceste farfurii de unică folosință, mai exact din material de plastic. Sunt niște impedimente”.
Agrementul rămâne în stand-by
O altă problemă identificată de șeful administrației publice locale cărășene se referă la activitatea de agrement care, asemeni restaurantelor, nu poate funcționa, lucru care îi afectează atât pe turiști, întrucât e puțin probabil ca cineva să-și dorească un concediu între patru pereți, cât și pe operatorii din cadrul acestui domeniu, care nu vor putea să-și acopere cheltuielile de întreținere, salariile etc.
„Oamenii vor să se simtă bine! Ei vin să se relaxeze, nu să stea închiși în cameră. Trebuie să existe libertate în ceea ce privește activitatea de agrement. Dacă activitatea de agrement este și ea restricționată, vorbim aici despre: sălile de evenimente, locurile de joacă sau de petrecere a timpului liber, bowling, sălile de fitness, spaurile, atunci mă întreb: «Cine vrea să facă un concediu undeva unde este îngrădit?». Asta arată că afectat este nu doar turistul, ci și cel care are ca bază această activitate și nu poate să facă încasări pentru a-și acoperi cheltuielile de întreținere, cheltuielile salariale și de management ale structurii turistice.”, mai scoate în evidență edilul-șef.
Seceta afectează agricultura, dar COVID-19 nu afectează turismul? Unde sunt ajutoarele?
Primarul independent se arată dezamăgit de faptul că singura soluție oferită în privința relansării turismului se referă la redeschiderea pensiunilor/hotelurilor și atât. Asta în condițiile în care, în domeniul agriculturii, seceta i-a determinat pe guvernanți să intervină fără doar și poate, de parcă segmentul turistic nu ar trece, la rându-i, printr-o secetă, doar că aici, ea poartă numele de COVID-19.
„Lumea vorbește despre agricultură și spune că nu a plouat. Drept urmare, sunt necesare niște subvenții sau despăgubiri în cadrul acestui sector. Păi dacă și turismul este afectat, nu de secetă, ci de acest virus, ce se va întâmpla cu activitățile economice în acest caz, întrucât ele au o pondere importantă în PIB-ul României? Se închid firmele, băncile execută creanțele – pentru că marea majoritate a făcut investiții pe fonduri, pe credite bancare etc.? Toate acestea cine le suportă?”, rămân întrebări la care nu doar primarul Berzascăi așteaptă răspuns, ci și operatorii economici din cadrul segmentului turistic.
Sursa foto principal: digi24.ro.
Sursa foto: infoturism-berzasca.ro; tripadvisor.com; gds.ro.