Cine își bate joc de banii Spitalului Județean? „Oameni buni, chiar am înnebunit definitiv?!”

untitled design set 970x90 px

Problemele financiare ale Spitalului Județean de Urgență din Reșița sunt cunoscute de toată lumea. În urmă cu 3 luni, acestea depășeau 18 milioane de lei, cele mai multe fiind mai vechi de 90 de zile. Unul dintre motive, dezvăluit abia acum de managerul Waldemar Murgu, îl reprezintă comenzile inutile de medicamente. Cine și ce interes are să arunce pe ferestră banii și așa puțini ai unității medicale?

Informații revoltătoare au fost dezvăluite de managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, Waldemar Murgu. Unitatea medicală este îngropată în datorii și, cu toate acestea, unii medici își bat joc efectiv de soarta acestui spital. Mai precis, comandă medicamente în prostie, fără să aibă nevoie de ele.

„Vă dau un exemplu concret. Un anumit produs. Vine o comandă de 150 de fiole. N-are importanță ce fiole. Și am făcut un tabel: comanda, stocul actual și rulajul lunar. Comanda – 150 de medicamente, stocul actual – 65 și, surpriză! Rulajul lunar – 15! Deci am blocat acele sume acolo și poate avem ghinionul să și expire până la urmă”, a explicat Waldemar Murgu.

O altă practică în spitalul din Reșița se referă la achiziția tipului de medicament. Pe principiul „dacă nu-i din banii mei, îl aleg pe cel mai scump”, pentru anumite secții s-au făcut comenzi fără cap. Deși existau alternative mai ieftine care aveau exact același efect asupra pacientului tratat, s-a mers pentru varianta mai scumpă.

„Haideți să vă spun la câteva medicamente pe care le-am analizat: aceeași substanță de bază, pot fi 10 denumiri diferite. Din lista de achiziții, cea mai mare parte, surprinzător, au fost cele scumpe. Și mi-am pus întrebarea: «Oameni buni, chiar am înnebunit definitiv?!». Unele, să dau un exemplu, costă 5 lei și cel mai ieftin, același lucru, costă 48 de bani. Deci vă dați seama ce diferențe?!”, a declarat Waldemar Murgu.

publicitate ziar expresb 1000x100

Șocant este că în spital există și anumite medicamente care nu-și au rostul, cumpărate, cel mai probabil, pe bani frumoși. Cine avea nevoie de ele și cu ce scop? „Am fost surprins să găsesc tot felul de siropuri ca la sanatoriul nu știu care, care nu-și aveau locul în spital. Ca să nu intru în alte detalii… Acele lucruri le-am eliminat”, a mai spus șeful spitalului.

Managerul nu a vrut să dezvăluie la ce secții a întâlnit astfel de practici, și nici care sunt medicii în cauză. Dar dă asigurări că activitatea sa de supraveghere dă rezultate. „În ultima vreme, am reușit să gestionăm de așa natură prin reorganizare, prin planificare în sensul gestionării mai corecte a stocurilor și a medicamentelor și costurilor cu anumite medicamente care erau un pic greșit prioritizate, să spunem așa. În concluzie, cred că problema medicamentelor s-a îmbunătățit, nu mai există o problemă a medicamentelor decât la anumite medicamente care într-adevăr sunt mai speciale”.

Din păcate, datoriile colosale pe care le are spitalul îngreunează achiziția de medicamente. În urmă cu 3 luni, datoria totală către furnizori și utilități era de circa 18,3 milioane de lei, ajungând, la această ora, la puțin peste 17 milioane. Tocmai din acest motiv, mulți furnizori aleg să oprească o parte din banii pe care spitalul îi dă pentru medicamente, în contul datoriilor existente.

„Noi plătim pe lună pentru medicamente, să spunem, 300.000. E adevărat, plătim. Dar în fapt nu plătim 300.000, pentru că din acei bani, pentru achiziția de noi medicamente, se duc poate un sfert, restul sunt plata datoriilor scadente către alți furnizori, care nu ne mai dau medicamente. Aici e marea problemă. Pentru că dacă acei 300.000 s-ar duce în medicamente, problema ar fi 90% rezolvată cu medicamentele. Adică chiar am avea ce ar fi necesar. Noi același efort îl facem, tot 300.000 dăm sau poate mai mult, am zis generic. Furnizorii ne spun «dacă nu ne dați atâția bani, nu vă mai dăm (n.r. medicamente)». Și atunci nu avem ce face, noi nu putem rămâne fără medicamente, vă dați seama. Ne-am creat niște stocuri minime obligatorii, care sunt prevăzute de lege și de la acele stocuri nu ne abatem niciodată. Alea vor exista permanent. Doar că mai trebuie și altele”, a recunoscut managerul celui mai mare spital din Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/