Cine gramatică nu știe să se apuce de politică!

Marea speranță a politichiei cărășene, Letiția Aman, revine în forță. Pe Facebook. Chiar triumfător, am putea spune, cu două texte scrise într-o limbă română ce ne amintește de vremurile în care se trecea clasa pe lapte, brânză, carne, ouă și cu câteva filmulețe cu „doi români adevărați patrioți, George Simion și Cristian Terheș”, prezenți „Duminică,12.03.2023, ora 14 00, județul nostru Caraș-Severin, (Reșița, strada b-dul 1 dec 1918, nr 7, lângă Tzompy).” Dintr-unul din textele alea am înțeles că Cristian Terhes „împreună cu liderii localităților din județul Caraș-Severin care reprezentă simpatizanții domnului europarlamentar în cadrul unei întălniri, care a avut loc la Reșița, județul Caraș-Severin au făcut…” De unde și concluzia ungurilor, nemților și chinezilor că limba română e cea mai grea de pe fața pământului, mai ales când o vorbește un român!

No, măi doamnă dragă, oricât m-am chinuit să scot ceva din informația asta, tot la vorba lu’ Gogu am ajuns, aia cu „fir-ar mama ei a dracu’ de școală pe care au făcut-o unii.”. Școală de școală, cu facultate, masterat, consilier parlamentar, profesor formator și, nu în cele din urmă, creator digital. Acum m-am dumirit (mai bine mai târziu decât niciodată) de ce promovabilitatea la bac, la liceul din Mehadia, la care te lauzi că ai predat, a fost mereu zero. Păi nu copiii erau de vină, ci unii dascăli ca matale.

Măi, tanti Letiția, nu te întreb ce ai făcut în ultimii, hai, nu zece, ci doar cinci ani, că nu e frumos să fii prea curios. Și nici de ce ți-or dat ăștia de la AUR papucii că, vorba matale, ești președinte fondator (!), deși ar fi interesant să ne povestești de ce ai plecat pe ușa din dos. Sau de ce ai ajuns să fii numită (nu aleasă) președinte interimar la un PNȚCD inexistent la registrul partidelor ori să ne spui povestea cu ușa spartă de la sediul (cel adevărat) al țărăniștilor.

Vreau însă să-mi explici de ce nu-ți vezi matale de oalele cu smântână, de fasolea acrită cu borș, de sarmalele și de brânzoaicele moldovenești poale-n brâu? De ce nu stai matale la cratiță, cum ar veni, să experimentezi rețete noi de potol? Apucă-te de curățenia din casă, șterge geamurile, du covoarele la curățat, spală așternuturile că acu’ vine Paștele, că așa face o adevărată gospodină. De ce îți bagi nasul unde nu-ți fierbe oala, că vezi bine, tanti Letiția, politica nu e ca și carnea de porc și nici n-o să se prindă vreodată de matale.

Dar dacă tot nu înțelegi, pune mâna pe o carte de gramatică de clasele V-VIII, că niciodată nu-i târziu sau rușinos să faci una ca asta. Măcar să te pozezi cu ea, dacă nu altceva!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/