Cinci milioane de euro pentru primul centru de colectare legume-fructe din județul Timiș!

explo 1000x200

Primul centru de colectare legume-fructe din județul Timiș va fi ridicat în comuna Tomnatic. După mai multe discuții legate de locație, consilierii județeni au căzut de comun acord, iar studiul de fezabilitate a fost finalizat.

Primăria Comunei Tomnatic din județul Timiș a pus la dispoziție un teren de 11.500 de metri pătrați pe care se va ridica centrul de colectare legume-fructe. Acesta vine în sprijinul micilor producători astfel încât roadele muncii lor să ajungă pe rafturile marilor magazine. „Am demarat în regim de urgență studiul de fezabilitate care ne dă o valoare estimativă de cinci milioane de euro. Nu este un proiect ieftin, dar este foarte important pentru că se adresează micilor producători fiind situat în zona de nord-vest a județului, cea mai dezvoltată din punct de vedere legumicol și al colectării fructelor”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș. 

Investiția pusă la dispoziție de CJT va asigura, printre altele, ridicarea halei, linia de sortare și procesare, echipamentele frigorifice, dar și transportul produselor. Va fi înființată o societate care va cumpăra produsele de la producători având în vedere obținerea unui profit minim. Ulterior, societatea va încheia contracte cu marile magazine pentru ca marfa să ajungă pe rafturi. „Acest proiect a fost făcut pentru a elimina bișnița și a merge cu prețurile corecte pentru producători mai ales că marile magazine au început deja o politică a produselor autohtone”, a mai spus Călin Dobra.

Proiectul a fost realizat împreună cu specialiștii din cadrul Universității de Științe Agricole, iar următorii pași sunt realizarea caietului de sarcini și demararea licitației. Președintele CJT estimează că execuția propriu-zisă va începe în anul 2020.