Primăria Timișoara și-a dat acordul în vederea înființării a cinci noi firme a căror sarcină este de a atrage bani europeni cu scopul modernizării societății de termoficare. Dominic Fritz speră ca în urma implementării proiectelor europene, Colterm să poată produce și energie electrică, pe lângă cea termică.
Așa cum a anunțat Dominic Fritz încă de la sfârșitul lunii aprilie, urmează să fie înființate cinci noi societăți comerciale, al căror acționar unic este Colterm. O decizie în acest sens a fost luată marți seara, în ședința Consiliului Local Timișoara, care și-a dat acordul. Cele cinci noi firme vor avea sarcina de a atrage fonduri europene cu scopul modernizării societății de termoficare.
„Se urmărește accesarea unei finanțări nerambursabile, iar termenul limită pentru depunerea proiectelor pentru una dintre măsuri (PNDR – centrale fotovoltaice) la care urmează să aplice societățile nou înființate este data de 31.05.2022”, scrie în documentația care însoțește proiectul de hotărâre.
Concret, Dominic Fritz explica faptul că este nevoie de înființarea celor cinci firme pentru accesarea de bani europeni, prin PNRR, Colterm nefiind eligibilă. „Rolul lor este de a pregăti documentațiile pentru a accesa fonduri prin PNRR (Colterm nu este eligibil) și apoi vor implementa aceste proiecte. Odată ce le vom pune în practică, orașul va deveni un producător de energie electrică – pe lângă cea termică – ceea ce înseamnă creșterea veniturilor și producerea de energie verde”, a detaliat edilul-șef.
Mai precis, se dorește accesarea de fonduri europene pentru: construirea unui parc fotovoltaic la Utvin, care va fi primul proiect depus; instalarea a zece motoare de înaltă eficiență de cogenerare și gaz, capabile să producă 45 MW, dar și energie termică reziduală, care va fi introdusă în sistemul energetic național și va produce bani; instalarea unei centrale hidroelectrice pe Bega și instalarea a două turbine de înaltă eficiență la CT Phoenix.