Priviți, vă rog, aceste fotografii și puneți-vă imaginația la încercare! Cum ar fi să luați loc alături de alți invitați și să vă bucurați sufletul în acest decor de poveste? Chiar dacă nu vă este cunoscut locul, vă spun că se află la noi, în România, în apropiere de Cheile Turzii…
Înainte ca aceste imagini să inunde internetul, să le vedeți promovate de televiziuni sau la diferite emisiuni mondene, m-am gândit să vă spun eu despre ce este vorba. Și mai ales despre cum te simți atunci când ești invitat la un eveniment ce se încheie cu cină la lumina lumânării, sau, în cazul de față, a candelabrului adus în câmp.
A fost un moment festiv englezesc organizat cu o inegalabilă eleganță de o englezoaică prin educație, născută la Los Angeles și stabilită la Turda. Este vorba despre Pamela Rațiu Roussos, soția lui Indrei Rațiu fiul cel mic al ilustrului luptător pentru democrație, Ioan Rațiu.
Scriu aceste rânduri cu un milion de gânduri îndreptate către cei care au făcut din frumos, distincție și stil, profesiune de credință. Cu respect și apreciere pentru străinii care aleg România ca a doua casă, se pun pe treabă, clădesc și devin pe urmă adevărați ambasadori ai țării noastre în lume.
Centrul Rațiu pentru Democrație al Fundației familiei Rațiu a organizat zilele trecute, atât la Turda, cât și la Cluj, o nouă ediție din seria de evenimente publice dedicate discuțiilor pe tema evoluției democrației în România și în regiune. Loc propice de întâlnire pentru profesioniști din diverse medii și diverse țări, care împărtășesc interesul pentru provocările actuale cu care se confruntă națiunile balcanice, cu un accent deosebit pe România. În aceste împrejurări este oferit anual și Premiul Ion Rațiu pentru jurnalism. Anul acesta laureatul fiind desemnat Victor Ilie, reporter la Recorder, pentru ancheta „Regele pandemiei”.
După două zile de dezbateri, la final, oaspeții evenimentului „Dialogurile Rațiu pentru Democrație” au fost invitați la cina de gală desfășurată pe proprietatea familiei Rațiu, în satul Petreștii de Jos din apropierea Cheilor Turzii. Neobișnuit, în natură, cum doar în filme vezi, pentru că la așa oaspeți, așa surpriză se cuvenea.
Astfel a început, cum vedeți și în poze, cu masa întinsă, „A Transylvanian Night”, sau seara transilvană apreciată la unison de către toți cei prezenți, inclusiv invitați din zona „gourmet” – persoane cu pretenții și gusturi rafinate.
Cum vă spuneam, autoarea, cea sub bagheta căreia se întâmplă asemenea evenimente speciale, este Pamela Roussos Rațiu, stabilită din 2004 la Turda, unde a inițiat numeroase programe ale Centrului Rațiu pentru Democrație, o parte dintre acestea fiind continuate până în prezent, în special datorită contribuției pe care o au în comunitatea locală. Ca director executiv al Rațiu Family Charitable Foundation în Romania, a dezvoltat și implementat modele inovative de sustenabilitate. A încurajat educația în domeniul ospitalității pentru tinerii turdeni propunându-le sesiuni de specializare și apoi angajare în proiectele de sustenabilitate: cafeneaua culturală La Papion și Casa Rațiu. Cele două inițiative localizate în casa istorică a familiei oferă o bucătărie transilvăneană reinterpretată, design contemporan, evenimente culturale și atmosferă relaxată, precum și o grădină în stil britanic.
Cum te simți între toate aceste valori? Minunat!
Update! După cum puteți observa mai jos, la comentariile afișate doar pe site, d-na Pamela Roussos Rațiu, a adus o completare: „ Este adevărat, ne vedem ambasadori neoficiali în Transilvania și dorim ca oaspeții noștri să plece cu amintiri spectaculoase! În această seară specială, oaspeții noștri erau veniți din Argentina, Olanda, Ungaria, Italia, Serbia, Marea Britanie și Polonia”.