Cimitire cărăşene sponsorizate cu lumânări! De un producător austriac!

Mai multe cimitire romano-catolice din Caraş-Severin primesc lumină, de Ziua morţilor, de la o firmă austriacă producătoare de lumânări. Prima oară s-a întâmplat în urmă cu 14 ani.

De ani de zile, cimitirele romano-catolice din Banatul Montan sunt în 2 noiembrie, în ziua de comemorare a morţilor, tot mai sărace în vizitatori şi în lumânări aprinse. Despre aceasta, spune Erwin Josef Ţigla, preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, a fost amintit de foarte multe ori în revista lunară „Echo der Vortragsreihe” („Ecoul Asociaţiei”). La citirea unui astfel de articol, dr. Herwig Brandstetter din Graz/Stiria, membru de onoare al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, a luat iniţiativa să lanseze un proiect numit „Ziua morţilor, 2003”. Era vorba despre „mai multe lumânări pe morminte de ziua de comemorare a morţilor”, după cum a spus dr. Brandstetter. La apelul lui către conducerea firmei DRAUCH din Hausmannstätten/Austria, care produce lumânările JEKA, pentru o sponsorizare, aceasta a donat spontan lumânări mari, roşii pentru cimitir, precizează Ţigla.

„Astăzi putem spune că ideea de atunci a fost un succes, dacă ne-am uitat la cimitirele noastre în anii 2003, 2005, 2006, 2008, 2011, 2013, 2014, 2015 şi 2016, când proiectul a continuat. Iniţiativa din 2003 va avea continuitate şi în 2017, deoarece dr. Herwig Brandstetter, fiind un om activ, a realizat un nou proiect şi pentru acest an. Aceeaşi firmă DRAUCH din Hausmannstätten a fost spiritul bun al donaţiei.

Lumânările donate vor lumina iarăşi, pe 1 şi 2 noiembrie, de ziua de comemorare a morţilor după calendarul romano-catolic, în cimitirele germane din Bocşa, Dognecea, Oţelu Roşu, Sasca Montană, Steierdorf şi în Reşiţa (Cimitirul nr. 2-3). De aceasta vor avea grijă tinerii şi adulţii activi din localităţile respective”, mai informează Erwin Josef Ţigla.

La Reşiţa, procesiunea și derularea proiectului „Mai multe lumânări pe mormintele noastre” sunt programate astăzi, 1 noiembrie, începând de la ora 15, la Cimitirul nr. 2-3.