Cifrele dezastrului! E greu acasă, dar nici în Germania sau Italia nu e cu mult mai grozav pentru reșițeni!

Barometru social pe care Primăria l-a făcut în colaborare cu Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița oferă răspunsuri elocvente despre decăderea municipiului de pe Bârzava!

În cele 33.975 de locuințe numărate în cadrul acestui studiu socio-demografic locuiesc, în acte, 73.000 de oameni. Dintre aceștia doar 55 la sută sunt reșițeni get-beget. Grav este că doar 24.000 dintre cetățenii orașului sunt salariați, iar 20.000 sunt pensionari. 11.000 de reșițeni trăiesc în alte țări, ceea ce înseamnă 15 procente. Cele mai multe dintre persoanele plecate au vârsta între 25 și 35 de ani. Alți 2.000 de reșițeni s-au mutat în alte localități din România.

Din răspunsurile date de reșițeni s-a mai desprins o concluzie tristă. Mai mult de jumătate din populația tânără vrea să plece din țară. Cei mai mulți dintre reșițenii plecați din țară au ales Germania. Interesant este că doar 40 la sută din cei plecați afară lucrează și doar jumătate din cei care lucrează au contracte de muncă. Informații concludente au fost obținute și despre câștigurile pentru care reșițenii aleg să plece în țări mai dezvoltate. Poate părea surprinzător, dar reșițenii plecați la muncă în străinătate nu se aleg cu mare lucru. Cei mai mulți câștigă între 500 și 1.000 de euro pe lună. Media e influențată însă de cei care aleg munci sezoniere sau de femeile care îngrijesc bătrâni ocazional.

Și concluziile îngrijorătoare nu se opresc aici. Mai mult de jumătate din tinerii de 20-24 de ani vor să plece din țară în următorii ani. În plus, numărul celor plecați care nu vor să se mai întoarcă în Reșița sau în alt oraș din România e de cinci ori mai mare decât al celor care intenționează să revină acasă. Doar 8,2 la sută se gândesc să se întoarcă! „Perspectiva anului viitor devine tot mai tristă pentru tineri, iar Diaspora e cel mai mare investitor din România”, a subliniat profesorul Bruno Ștefan, coordonatorul barometrului social.

În ciuda acestor cifre deloc optimiste, primarul Reșiței, Nelu Popa, și cei de la RePatriot au identificat destule variante pentru ca migrația spre Occident să se reducă. În plus, la dezbaterea de ieri au fost prezenți și câțiva reșițeni plecați de mulți ani în Germania sau Italia. Unii s-au întors deja, alții se gândesc serios să o facă. Pentru că, vorba aia, niciunde nu-i mai bine ca acasă!