Cifre record de solicitări la Serviciul de Ambulanță Timiș în luna martie. Care este situația acum?

Luna martie a fost una dintre cele mai aglomerate pe care ambulanțierii din Timiș au experimentat-o în ultima perioadă. Totuși, în prezent, numărul solicitărilor a scăzut, la fel și numărul testelor Covid-19 pe care cei de la Serviciul de Ambulanță îl fac zilnic. Directorul Iancu Leonida spune că deși ne aflăm într-o fază de platou, echilibrul este totuși fragil.  

Dacă lunile trecute, la Serviciul de Ambulanță Timiș, numărul solicitărilor ajungea până la 17.000 (într-o lună), chiar și cu 6.000 mai multe decât într-o lună normală, în luna martie s-au înregistrat aproape 23.000 de apeluri.

„Extraordinar de mult, aveam peste 800 de solicitări zilnic, ulterior 700, în prezent suntem undeva la 500-600 de solicitări pe 24 de ore. Este o scădere, este o scădere și la recoltările de probe. De unde recoltam 350-400, chiar peste 400 de probe pe zi, acum suntem undeva la 200-250 de probe pe zi. Este o scădere, dar mi se pare un platou în echilibru încă fragil, nu mi se pare foarte bine consolidat. Aș mai aștepta o săptămână. Dar sunt semne bune.”, a spus directorul Serviciului de Ambulanță Timiș, Iancu Leonida.

În cazul unora dintre apeluri, acestea sunt retrase, a mai spus Iancu Leonida, când cei care le fac sunt nevoiți să aștepte prea mult după autospeciale. Iar acest lucru reprezintă un inconvenient chiar și pentru personalul serviciului.

CITEȘTE ȘI: Sună telefoanele în neștire la Ambulanță în pandemia de Covid-19: „Nici în cel mai urât vis nu ne-am imaginat să apucăm să trăim așa ceva”

„Câteodată avem destul de multe anulate poate și din cauză că totul durează unpic mai mult acum decât într-o perioadă normală, din cauza numărului foarte mare de solicitări, personalul și numărul de ambulanțe rămânând același. În plus mai intervine și îmbrăcarea în acele combinezoane, dezbrăcarea mai bine spus, decontaminarea care presupune un interval de timp de 30 de minute, cu nebulizarea mașinilor, deci pierdem mult timp cu echiparea de protecție și cu decontaminarea ulterioară. Nu putem ține echipajele foarte multe ore în echipamentul respectiv și uitați, tot felul de probleme, care prelungesc durata misiunilor și automat se prelungește și ajungerea la caz. Și atunci poate unele persoane mai renunță, dar asta se întâmplă pe solicitările care nu reprezintă urgențe. Pe codul roșu funcționăm în regim normal.”, a explicat medicul.

În ultima săptămână, cum CT-ul de la „Victor Babeș” a fost defect, pacienții, câteva zeci, care aveau nevoie de investigații de acest tip au fost transportați tot cu ambulanțele la Spitalul Municipal și cel Județean din Timișoara. Au fost și situații în care vehiculele au fost nevoite să aștepte la poarta spitalelor până să le fie preluați pacienții.

„A fost o soluție de compromis, când Spitalul Municipal a preluat radiografiile și Spitalul Județean computer tomograful să substituie defecțiunea de la Victor Babeș. A fost o soluție de avarie, spitalele nu erau pregătite pentru așa ceva, totul s-a derulat unpic mai greu, cu unele inconveniente, că trebuiau duși la un spital să facă RX-ul, urmând să îl ducem la alt spital să facă laboratorul și examenul clinic. Sigur că și asta a prelungit durata… plus, spitalele nu erau pregătite la numărul mare de evaluări care se fac zilnic. Norocul a fost că și numărul acestor evaluări au mai scăzut și au putut face de bine, de rău, spitalele și la această etapă tranzitorie. A fost un moment la intrarea în Spitalul Municipal pentru că acolo este și acea curte foarte mică și pentru a păstra un culoar pentru urgență, ambulanțele au rămas unele în stradă, au lăsat liber accesul la urgență. A fost o perioadă de câteva ore cât au stat acolo.”, a mai explicat Iancu Leonida.

CITEȘTE ȘI: CT-ul de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara a fost reparat. Se reiau investigațiile imagistice

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/