Primăria Timișoara pregătește noi regulamente pentru amplasarea teraselor pe domeniul public și a chioșcurilor și a tonetelor pe caldarâm. Cele mai mari probleme sunt în zona zero, unde fie mobilierul urban concurează cu fațadele clădirilor istorice, fie comercianții nu respectă întocmai reglementările cu privire la estetica teraselor.
Noile reguli care interzic amplasarea pe spațiul public a chioșcurilor urmăresc, în principal, eliberarea zonelor de promenadă.
„În centrul istoric va fi interzisă amplasarea acestui tip de mobilier urban sau pentru comerț în spațiul public. Trebuie să înțelegem că deși străzile din centrul istoric în mare parte au devenit pietonale, ele în continuare oferă un spațiu destul de restrâns pentru pietoni pentru că sunt foarte multe terase. În foarte multe orașe europene, spațiul public este în general deschis, nu există chioșcuri, tonete amplasate în zonele de promenadă, centrale istorice pentru că aglomerează spațiul public și este destul de greu să găsești un design care să fie foarte bine inclus în mediul estetic.”, a declarat consilierul local Paula Romocean.
Un regulament în lucru este și pentru funcționarea teraselor. Noile norme ar urma să reglementeze mai strict dimensiunea mobilierului, culorile și designul umbrelelor.
„Problema, în Timișoara, este nu că regulamentul vechi nu ar fi fost bun, ci faptul că unele aspecte nu sunt respectate sau au fost interpretate într-un mod nu tocmai corect. În centrul istoric au apărut umbrele de dimensiuni diferite, de culori diferite, trebuie o mai mare atenție la mobilierul amplasat pe terase. La fel și aici, cea mai mare importanță o are reglementarea teraselor în zona istorică, unde trebuie respectate niște criterii legate de materialele folosite sau culori. Și acum sunt reglementate materialele care trebuie folosite în zona istorică, lemn sau metal. Din păcate, nu toată lumea folosește doar aceste materiale și unele terase au dimensiuni foarte mari și acoperă fațadele clădirilor, oferă un aspect total inestetic zonelor. Vom încerca să reglementăm cât mai mult și acest aspect legat de dimensiunile maxime ale teraselor, ale umbrelelor și o amplasare cât mai corectă pe fațada clădirilor.”, a declarat Paula Romocean.
Următorul pas în ceea ce privește noile reglementări ar fi ca regulamentele să fie publicate spre consultare publică, apoi supuse votului consilierilor locali. Acest lucru s-ar putea întâmpla, potrivit Paulei Romocean, în prima partea a anului viitor.