Cheile Gârliştei, printre cele mai sălbatice din ţară

timisoara capitala 2023

Lumea mirifică a microregiunii Dunăre-Nera-Caraş cuprinde o serie de rezervaţii naturale de care cetăţenii se pot folosi pentru o aventură de weekend. Pe lângă Cheile Carașului, ale Rudăriei, Nerei sau Minișului, Chelile Gârliştei sunt de o frumuseţe aparte.

Rezervaţia naturală mixtă (forestieră, geomorfologică şi geologică) Cheile Gârliştei este situată în Munţii Aninei şi se întinde pe o suprafaţă de 517 hectare, la o altitudine maximă de 690 metri. Cheile sunt situate între localităţile Anina şi Gârlişte şi sunt străbătute de pârâul Gârlişte, făcând parte din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Traseul are o lungime de cca. 9 km, începând la 3-4 km după ieşirea din Anina şi terminându-se cu aproximativ 1 km înainte de a intra în satul Gârlişte.

Peisajele unice ale Cheilor Gârliştei sunt evidenţiate prin porţiunile foarte sălbatice cu pereţi calcaroşi acoperiţi cu vegetaţie ce se ridică chiar din apa pârâului. Sunt impresionanţi şi versanţii calcaroşi abrupţi, dar şi turnurile şi hornurile calcaroase. Traseul turistic Anina-Cheile Gârliştei este marcat turistic cu punct roşu, începând de la ieşirea din cartierul Schlucht al Aninei, iar timpul de parcurgere al acestuia este de aproximativ trei ore şi jumătate.

Rezervaţia îşi menţine frumuseţea prin atracţiile sale turistice. Este vorba despre Cleanţul Cerbilor, la baza versantului găsindu-se câteva peşteri: Peştera Galatiului şi Peştera cu Apă (cea mai lungă peşteră din chei). Spectaculoasă este şi  porţiunea cheilor situată între Cleanţul Gherii şi abruptul nordic al Dealului Moghila. Prin sălbăticia şi frumuseţea ei se situează printre cele mai deosebite din ţară.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Căile de acces spre rezervaţia naturală sunt: DN Reşiţa –Anina şi DN Oraviţa – Anina. Din Anina se merge spre nord pe firul râului Gârlişte.

FOTO: bogdanbalaban.ro

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/