La Caransebeș, proiectul cu finanțare europeană „Cetățenii participă, comunitatea câștigă” a ajuns la final. Roadele muncii Organizației pentru Strategii și Dezvoltare din urbea de pe Timiș și Sebeș au fost prezentare de coordonatoarea de proiect Mihaela Pral.
S-a constatat la nivel național un număr mic de persoane care se implică în procesul de elaborare a actelor normative și în procesul de luare a deciziilor la nivel local. De aceea, proiectul și-a propus creșterea receptivității și responsabilității aleșilor locali și autorităților publice din mai multe localități, printre care Reșița, Caransebeș și Oțelu Roșu, în Caraș-Severin, în relația cu cetățenii și organizațiile neguvernamentale.
„Am monitorizat primăriile și consiliile locale din cele 9 localități implicate, s-au transmis petiții prin care s-a solicitat remedierea deficiențelor identificate în aplicarea Legii Transparenței Decizionale, s-au organizat 10 serii de cursuri de implicare publică în baza unui suport de curs elaborat de Centrul pentru Dezvoltare Socială CEDES. De asemenea, s-au monitorizat 50 de ședințe de Consiliu Local și s-au formulat 155 recomandări în urma întâlnirilor de lucru ale membrilor grupului de inițiativă local, 31 de recomandări directe din partea cetățenilor participanți la curs și 26 de petiții cu privire la bugetele locale viitoare”, ne-a precizat Mihaela Pral, coordonatoarea de proiect.
Proiectul a fost finanțat cu suma de aproape 67.000 de euro, în cadrul programului european Fondul ONG în România de către Centrul pentru Dezvoltare Socială CEDES, în parteneriat cu Asociația PROCONS Iași și Organizația pentru Strategii și dezvoltare Locală din Caransebeș.