Cercetătorii Universității de Vest Timișoara, recompensați cu două premii naționale

cercetătorii universitatii de vest timisoara au obținut două premii naționale „bursele anis”
timisoara capitala 2023
În cursul acestei săptămâni, la București, au fost acordate premiile Burselor ANIS pentru anul în curs. Timișoara a câștigat două. Obiectivul programului Burse ANIS constă în stabilirea unei colaborări între sectorul industrial și mediul academic pentru sprijinirea tinerilor cadre didactice în integrarea unor tehnologii noi în conținutul universitar și adoptarea unor metode inovative de predare.
Cu o acoperire națională și finanțări în valoare de 5.000 de euro pentru fiecare proiect selectat, „Bursele ANIS” sunt destinate tinerilor profesori universitari, asistenților și doctoranzilor cu activitate didactică.
La #GalaBurselorANIS 2023, în categoria #BigData, locul 1 a fost obținut de Adrian Spătaru, lector la Facultatea de Matematică și Informatică din Universitatea de Vest din Timișoara, pentru proiectul „Big Data Technologies”. Cursul a fost actualizat iar materialul de laborator este complet nou. O inovație notabilă constă în introducerea unor exemple de utilizare a algoritmilor de Machine Learning implementați în biblioteca PySpark în cadrul materialului de laborator. În concluzie, programul acoperă modul în care pot fi utilizate resursele Cloud, în special Google Dataproc, pentru crearea unui cluster de procesare a datelor.
În cadrul categoriei #Blockchain, câștigătorul acestui an este colegul nostru, Darius Galiș, asistent doctorand tot la Facultatea de Matematică și Informatică din Universitatea de Vest din Timișoara, care a propus programul „Tehnologia Blockchain între ideologie și provocare”. Cursul a fost revigorat în cadrul programului de master în CyberSecurity al facultății. Obiectivul, atât al cursului, cât și al laboratorului, este să introducă studenții masteranzi în conceptele legate de blockchain și să ofere o perspectivă realistă și echilibrată asupra conceptului integral de blockchain. Noua structură a acestui curs a fost gândită pentru a nu doar facilita înțelegerea ușoară a noțiunilor de bază, ci și pentru a acoperi, începând de la aspectele teoretice, până la aplicații concrete și provocări asociate tehnologiei blockchain.