Centrul Timișoarei e de azi mai colorat! S-a deschis Târgul de Paște, în acorduri de fanfară [FOTO]

explo 1000x200

Târgul de Paște din acest an, de la Timișoara, s-a deschis oficial astăzi, 5 aprilie, cu o mică festivitate desfășurată chiar în Piața Victoriei. Toate căsuțele au început să comercializeze produsele specifice de Paște, de unde timișorenii pot cumpăra cadouri pentru cei dragi, dar și produse alimentare pentru toate gusturile, începând de la mezeluri, până la clătite uriașe, cu umplutură asemănătoare prăjiturilor renumite. Nu lipsesc nici deja atât de popularele obiecte hand-made. 

Târgul este amplasat în partea dinspre Catedrală a Pieței Victoriei. Printre cadourile ce pot fi achiziționate se regăsesc produse tradiționale românești, între care și ia, care a cucerit tot mapamondul, gablonțuri, decorațiuni de sezon, săpunuri naturale, dar și lumânări parfumate, inedite, amplasate în cești pictate manual, în tehnica acuarelei, inclusiv lumânări în ceșcuțe de cafea, cu boabe de cafea naturale în componență. Pentru cei mici, se pot cumpăra figurine din rigips, numai bune de pictat, iar pentru cei mari, sticle de vin într-un ambalaj unicat.

Gurmanzii care trec în aprilie prin centru sunt din nou extrem de răsfățăți. Cele mai multe căsuțe sunt cele în care se fac plăcinte ardelenești proaspete, în principal cu „clasicele” umpluturi sărate precum cașcavalul, spanacul, varza sau brânza cu mărar. Nu lipsesc nici comercianții care comercializează plăcinte umplute cu dulceață sau cremă de ciocolată. În „trend” sunt și clătitele uriașe, cu umpluturi sărate, dar și dulci, inclusiv cele care imită prăjituri celebre precum cheese-cake-ul sau apfelstrudel-il. Firește, se pot cumpăra și colaci secuiești, dar și mezeluri, sau mămăligă aburindă, cu brânză și costiță.

Robu, glume despre cabluri. Și „urecheat” de seniorii Timișoarei

Deschiderea oficială a târgului a fost marcată cu un concert al fanfarei Timișoara Big Band și un discurs al primarului Nicolae Robu. „Avem o tradiție frumoasă, ca în fiecare an, timp de câteva săptămâni, în superba noastră Piață a Victoriei, să marcăm faptul că se apropie Sfintele Sărbători de Paști, sărbătorile iubirii, toleranței, dragostei, promovate ca valori supreme de Iisus Hristos. Noi știm în acest oraș minunat și să muncim – și ne mândrim că suntem un oraș cum puține sunt chiar în lume, în care practic nu există șomaj; toată lumea își câștigă existența muncind – dar știm să ne facem viața și frumoasă în timpul nostru liber. Avem nenumărate evenimente. Eu câteodată sunt oprit chiar de unii cetățeni și, mai în glumă, mai în serios, ei îmi spun: «Sunt prea multe, domnule primar!». Că noi suferim că nu putem participa la toate. Ne-ar fi mai ușor ca ele să nu se întâmplă în absența noastră, decât să avem frustrarea că ele au avut loc și nu putem participa”, a spus primarul, la eveniment.

Edilul a intrat în dialog cu timișorenii. Mai ales cei în vârstă au dorit să dialogheze cu Robu și mulți dintre cei prezenți i-au atras atenția că mai „e de lucrat” la capitolul curățenie în oraș. De altfel, de câteva zile, firma Brantner a și început să se ocupe de curățenia stradală. Când s-a adus în discuție o „tăiere de panglică” simbolică, Robu a făcut glume despre cablurile tăiate. „Eu sunt obișnuit să tai cablurile, pentru mine o panglică ar fi banal”, a precizat primarul, care a spus că nu va mai tăia niciun cablu și că ce a făcut în centru fost un gest menit să impulsioneze firmele furnizoare de servicii prin cablu să mute totul în subteran.

Căsuță pentru „Timișoara – capitală europeană a culturii 2021”

Premieră față de târgurile din 2019 este că anul acesta există și o căsuță de promovare a Timișoarei, ca viitoare capitală europeană a culturii în 2021. În căsuță se pot face fotografii, iar în prima zi, pe masă se aflau mai multe… lămâi. Pe căsuță sunt inscripționate premierele Timișoarei, precum prima fabrică de bere, primul oraș iluminat electric, primul oraș cu tramvai electric sau primul oraș liber de comunism. În față, se află o plăcuță cu distanțele față de orașe celebre din Europa. De asemenea, vor funcționa și ateliere pentru cei mici.

Târgul este deschis până la data de 1 Mai inclusiv.