Povestea bibliotecii din Bangladesh devine celebră la nivel mondial

Demersurile pentru construirea unei biblioteci în mijlocul pustietății continuă la Reșița. Asta, mai ales că cei care au lansat campania „Bănățeni pentru Asia” nu au avut parte de o reacție pozitivă din partea comunității locale, în sensul donării de bani.

Problemele multe cu care se confruntă și bănățenii i-au împiedicat să doneze bani pentru ridicarea bibliotecii din Bangladesh, acolo unde nu există școli decât la kilometri buni față de comunitate. Astfel că micuții trebuie să parcurgă distanțe semnificative pe jos, dacă doresc să învețe să citească.

Tocmai de aceea, peste 60 la sută din populația țării se confruntă cu grave probleme privind analfabetismul. Așa cum Express de Banat a mai scris, arhitectul Abu Sayed, care a avut ocazia să studieze carte în Europa, s-a pus pe treabă și a încercat să îi mobilizeze pe foștii săi colegi să îl ajute financiar să construiască o bibliotecă pentru oamenii din localitatea sa natală. Reamintim că, până acum, Sayed a reușit să toarne fundația viitorului obiectiv care va servi și ca adăpost împotriva calamităților naturale.

„Am aplicat la o bursă de juranlism pentru development la Centrul European de Jurnalism și, în cazul în care vom câștiga finanțare, mergem în Bangladesh să scriem despre biblioteca lui Sayed, dar și despre campania de strângere de bani pe care am inițiat-o la Reșița pentru prietenul nostru”, spune Grațian Mihăilescu, bănățeanul care a inițiat campania, alături de cotidianul online Express de Banat. Acesta a pus acum și bazele unui ONG, prin intermediul căruia să poată concretiza, cu ajutorul proiectelor, visul lui Sayed.

Astfel că Centrul European de Jurnalism va decide dacă povestea lui Sayed va primi finanțare pentru realizarea unui material jurnalistic mai amplu, care va prezenta situația proiectului din Shyamanagar, dar și a campaniei de strângere de fonduri. „În cazul în care vom avea succes, reportajul va fi difuzat pe Deutsche Welle, însă și pe alte canale media din Europa și din lume”, a adăugat Grațian Mihăilescu.

Mobilizare la nivel privat
Deși bănățenii nu au fost foarte receptivi la campanie, firmele din Reșița s-au implicat să îi ajute pe Grațian și Sayed să mediatizeze campania și altfel decât prin intermediul presei. Una dintre persoanele care le-a dat deja o mână de ajutor este arhitectul reșițean Dan Cincu, cel care a proiectat mai multe clădiri frumoase din centrul orașului.

„Am fost foarte impresionat de visul lui Sayed. Să ajungi să îți dorești un loc de studiu, care să fie în același timp și adăpost pentru calamități este mare lucru. Mă uit în jurul meu și constat că astfel de valori nu regăsesc în acest capitalism, oarecum alterat”, spune arhitectul. Dan Cincu a realizat un logo pentru Campania „Bănățeni pentru Asia”, încât toată lumea poate da acum un like paginii media care poartă aceeași denumire.

În plus, arhitectul și firma M Proiect Consulting au imprimat tricouri cu logo-ul campaniei, astfel încât aceasta să fie mediatizată mai mult și să se transforme încet, încet într-o adevărată mișcare în rândul bănățenilor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/