„Oamenii s-au organizat întotdeauna în grupuri. Cum numărul înseamnă forță și omul, prin natura lui, este slab, singura șansă de a izbândi și de a ajunge cea mai puternică și cea mai adaptată specie de pe planetă a fost recursul la ingeniozitatea și la puterea de a mulțimii” – Philip Gardiner.
Aceasta este și povestea copiilor de la Centrul de Tineret „Sfânta Varvara” din Moldova Nouă. Fiecare tânăr de aici se putea remarca, înainte de a face parte dintr-un tot (înainte de a face parte din acest grup), fie prin ingeniozitate, fie prin spiritul responsabilității, tenacitate etc. Datorită acestui fapt, a atașamentului față de cele sfinte, precum și necontenita dorință de a-i ajuta pe cei din jur – toate acestea, cumulate, l-au determinat pe Ion Nedelcu, preotul paroh al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din orașul de pe Dunăre, să găsească o cale de completare a calităților deținute de fiecare copil în parte și iată cum a luat naștere centrul de tineret „Sfânta Varvara”.
Atât cei mici, cât și cei mari au sărbătorit împlinirea a trei ani de colaborare și completare prin participarea la slujbă și la Sfânta Liturghie, unde s-au rugat împreună cu părintele, Ion Nedelcu, coordonatorul centrului și al activităților pe care copiii le-au desfășurat de-a lungul anilor. Mai spre seară, aceștia au celebrat aniversarea printr-o micuță petrecere, o petrecere cu mult bun gust, muzică și multă bunăstare.
Despre cum te motivează apartenența la un astfel de grup, dar și ce-nseamnă mai multe minți luminate la un loc, ne spune Bianca Cristea, președinte al filialei AToR Moldova Nouă: „Trebuie să recunosc că nu sunt o «veterană» a centrului de tineret. Am intrat în această familie la 6 luni după ce aceasta a fost înființată, dar acest lucru nu are relevanță, deoarece colegii mei nu m-au lăsat să simt chestia asta. Mă bucur din tot sufletul că am descoperit oameni așa de frumoși și prietenoși, mă bucur că m-am integrat în acest grup și că mi-am făcut prieteni. Cuvântul «grup» mi se pare prea formal, deoarece nu-l mai pot numi grup, ci familie. Da, în acești oameni am descoperit o adevărată familie. O familie care împarte bucurie și căldură, care te face să te simți «acasă» și în siguranță.
Nici nu-mi vine să cred cum au zburat acești 3 ani… Cu bune și cu rele, indiferent de ce s-a-ntâmplat, am rămas uniți și asta mă-ncântă cel mai tare. Pot să spun că centrul de tineret m-a format pe mine, ca om. Aici am învățat să lucrez în grup, să fiu responsabilă, să învăț să ascult și părerile altora, am făcut atâtea activități minunate împreună cu prietenii mei, care m-au făcut să văd lumea cu alți ochi, ca să spun așa. Acești ani m-au ajutat să mă dezvolt și să devin persoana de astăzi. Nu mai am cuvinte pe care le-aș putea spune. Consider că cele mai frumoase momente sunt acelea pe care nu le pot transpune în cuvinte. Mulțumesc pentru acești ani minunați!”