Centrul de Educație Berliște – peste 25.000 de euro investiți în dezvoltarea tinerilor

Weekendul acesta a fost unul de bun augur pentru elevii din comuna Berliște. Ideea celor trei parteneri implicați în proiectul unui centru after school: Primăria Berliște, Asociația Bardeau și Școala Gimnazială Berliște a cunoscut materializarea, tinerii având un motiv în plus să spere într-un viitor mai bun.

Zeci de părinți, copii, împreună cu autoritățile locale, dar și împreună cu partenerii implicați au luat parte sâmbătă, 28 septembrie, la inaugurarea Centrului de Educație Berliște, scopul principal al întregului demers, așa cum amintea primarul Nicolae Orăvicean, axându-se pe sprijinirea copiilor în pregătirea școlară, tinerii având posibilitatea, după orele de curs, să participe la activități de dezvoltare personală, de comportament etc.

Așa cum era normal, evenimentul dedicat inaugurării centrului a fost deschis de o slujbă religioasă.

Cu privire la modul în care centrul educațional din Berliște își va pune amprenta asupra unui viitor mai bun al tinerilor, directorul Școlii Gimnaziale din comună, Paul Sorin Daniel, a explicat pentru expressdebanat.ro: „Acest centru reprezintă un lucru nou atât pentru elevi, cât și pentru zonă. E un centru care vine în sprijinul nostru, al dascălilor. Toți copiii de pe raza comunei vor fi implicați, întrucât nu am optat pentru niciun criteriu de selecție – de la clasa întâi până la clasa a VIII-a, sigur, exceptând micuții de la grădiniță. Grupul țintă este alcătuit din 84 de copii, aceștia fiind împărțiți în grupe, astfel încât, în fiecare zi, câte o grupă să poată participa la activitățile desfășurate în centru”.

Cei peste 80 de tineri vor putea beneficia atât de o componentă educațională, în sensul clasic: pregătirea temelor, eliminarea carențelor pentru cei care nu se ridică la nivelul clasei, cât și de o componentă recreativă, aceasta fiind axată mai mult pe activități care au loc de obicei în „Săptămâna altfel”, la care se adaugă excursiile, taberele etc.

În fața mulțimii, Claudia Bardeau, reprezentant al fundației specializată pe segmentul de educație al Holdingului Bardeau (operator economic care-și desfășoară activitatea pe raza comunei și care s-a implicat financiar în Centrul de Educație Berliște) a ținut să le descrie atât părinților, cât și destinatarilor acestui proiect modul în care este dotat centrul: „Am pregătit aici patru săli de clasă: un salon de lectură, o sală pentru activități didactice, o sală în care avem videoproiector unde copiii vor putea urmări diferite proiecții, precum și o sală de joacă. De asemenea, cei mici vor putea beneficia și de o masă caldă – de la primul fel de mâncare până la desert. Vreau să vă spun că aici toți suntem la fel, nu vor exista note sau alte criterii de departajare. În ceea ce vă privește pe dumneavoastră, părinții, ne dorim să lăsați copiii să vină la centru, să ne ajutați cu diferite idei ca, de exemplu, pe ce anume ar trebui să ne focusăm mai mult. Ajutați copiii să vină aici, iar împreună să putem face ceva pentru ei, căci dacă nu-i ajutăm, nu ne ajutăm nici pe noi”.

Imediat după acest moment, reprezentantul Bardeau împreună cu primarul Orăvicean și cu directorul Școlii Gimnaziale din Berliște le-au arătat tinerilor dotările centrului, după care evenimentul a fost încheiat cu o masă în aer liber la care au luat parte toți participanții.

Potrivit edilului din Berliște, întreaga investiție a Centrului de Educație se ridică la peste 25.000 de euro, iar costurile nu se opresc aici. În fiecare lună, partenerii implicați vor trebui să scoată din buzunar aproximativ 12.000 de lei (pentru masa elevilor și pentru cadrele didactice care se vor ocupa cu instruirea tinerilor), exceptând taberele și excursiile care se vor organiza pentru publicul țintă.