Centrul cultural destinat sârbilor din Clisura Dunării se înalță într-un an cât altele-n 10

Deși situația COVID-19 generează o serie de incertitudini, există și cazuri în care contextul epidemiologic nu a îngreunat punerea în aplicare a unor proiecte. Este și situația înființării unui centru cultural în orașul de la malul Dunării, mai exact în localitatea Moldova Veche – obiectiv care să deservească activitățile cultural-artistice demarate de tinerii sârbi din întreaga Clisură a Dunării și nu numai.

Proiectul care a primit finanțare în valoare de peste 4 milioane de lei se materializează pe zi ce trece, rezultatele fiind vizibile cu ochiul liber. Astfel, dacă în urmă cu câteva luni erau trasate liniile de demarcație, în prezent stâlpii de susținere ai clădirii sunt deja ridicați, existând posibilitatea ca edificiul să fie finalizat mult mai repede decât termenul prevăzut inițial, acela de trei-patru ani.

leader board 728 x 90 px

Sprijinită financiar de Uniunea Sârbilor din România, construcția se va întinde pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, aceasta urmând să găzduiască o sală multifuncțională unde vor putea fi organizate spectacole, ședințe, întruniri, edificiul având totodată ca destinație cazarea tinerilor sârbi din diferite zone ale țării care vor călca pragul orașului de la malul Dunării în vederea susținerii activităților cultural-artistice.

„Ne bucurăm că lucrurile merg așa de bine. Construcția avansează pe zi ce trece, pandemia nefiind un impediment din acest punct de vedere. Scopul principal al acestui proiect este acela de a păstra obiceiurile, tradițiile, cultura, dar mai ales limba sârbă, în contextul în care zona Clisurii Dunării numără undeva la 3.500 de sârbi. În ritmul acesta, vom putea finaliza construcția mai repede decât am anticipat.”, a precizat, pentru expressdebanat.ro, președintele Organizației Locale a Uniunii Sârbilor Moldova Veche, Adrian Moiseș.