Consiliul Județean Timiș a semnat contractul de proiectare pentru dezvoltarea unui centru de informare turistică din România, cel mai mare din țară, spun reprezentanții administrației județene. Pregătirile sunt în perspectiva anului în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.
În iulie, administrația județeană a adoptat noile reguli de funcționare pentru spațiile din Bastionul Theresia din Timișoara. Autoritățile speră ca prin noul regulament, fața Bastionului să se schimbe, iar spațiile să fie mult mai atractive pentru timișoreni, dar și pentru turiștii care ajung în orașul de pe Bega. S-au inspirat, spun reprezentanții CJ Timiș, din modul în care este amenajat MuseumsQuartier, cartier dedicat culturii în Viena.
Acum, administrația județeană a făcut un nou pas pentru revitalizarea Bastionului.
„Avem semnat un contract de proiectare, vrem să facem cel mai frumos, spectaculos centru de informare turistică din România. Avem un punct de informare turistică care a intrat într-un curs de proiectare, am avut licitația și suntem bucuroși să spunem că societatea care a câștigat licitația este și societatea care a făcut proiectul celui mai mare proiect imobiliar din Timișoara care e în curs de dezvoltare. Avem mare încredere în capacitatea acestor proiectanți să ne genereze cel mai frumos centru de informare turistică din România. Vom fi foarte exigenți cu ce privește acest punct de informare. Tot această societate a câștigat licitația și pentru proiectarea centrului multifuncțional cultural, care este tot în zona Bastion, și acel spațiu va fi dedicat pentru activități culturale și obiectivul e ca până în 2023 să fie și acel spațiu deschis.”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș.
Nemulțumiri la Bastionul Theresia, după adoptarea noului regulament
După ce autoritățile județene au anunțat noul regulament de funcționare pentru spațiile din Bastionul Theresia, mai mulți oameni de cultură și-au manifestat protestul împotriva mutării Secției Documentar-Periodice a Bibliotecii Județene din Bastion.
„Când este vorba de o reformă, există și nemulțumiri, dar toate se pot rezolva. Acolo sunt niște discuții legate de păstrarea Secției Documentar-Periodice, acolo sunt documente, presă, care au fost publicate în anii 1800-1900, însă acestea au un regim special. Nu pot fi deschise turiștilor, publicului. Dacă merge un timișorean să vadă acele periodice nu se poate plimba printre ele. Ele ocupă două travee în Bastion și, cumva, ele sunt depozitate, ai acces doar dacă faci o cerere, ți se aduce un document și îl pune pe măsuță. Or acest lucru nu e eficient dacă vorbim de revitalizare. Acele documente au valoare foarte mare și nici măcar nu sunt păstrate în condiții specificice, fiind foarte vechi și sensibile la factori de lumină și umiditate. Domnul manager al Bibliotecii Județene e în curs de identificare a unui spațiu bun. Biblioteca mai are o colecție de cărți vechi care este depozitată în Mehala și aceeea este de o mare valoare. Poate una din soluții va fi să avem o zonă mai mare unde să fie adunate împreună.”, a mai spus Proteasa.