Închiderea deponeurilor din orașele cărășene care erau neconforme cu standardele impuse de Uniunea Europeană a condus la costuri suplimentare pentru cetățeni și administrația publică, din cauza transportării deșeurilor în alte județe.
Problema deșeurilor din județ nu pare să aibă o rezolvare foarte rapidă. Dacă proiectul pentru amenajarea deponeului din drumul Lupacului se întinde până în 2015, tot acesta se speră să fie anul când atât cetățenii, cât și administrațiile publice locale vor învăța să colecteze selectiv. „Proiectul european pentru reabilitarea deponeului a început și va fi finalizat în 2015. Abia atunci vom putea vorbi despre un management al deșeurilor performant în județ. La momentul actual ne străduim să facem o simulare a ceea ce se va întâmpla când vom avea un deponeu universal”, a precizat Ionesie Ghiorghioni, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
CITEȘTE ȘI: GUNOIUL REȘIȚENILOR, O VERITABILĂ AFACERE
Până atunci, firma Ecosal încearcă să stabilizeze situația deșeurilor din județ, însă se confruntă cu iresponsabilitatea cetățenilor care nu respectă regulamentul impus și aruncă tot ce apucă la gunoi. „Am încercat inițial să mergem pe balotarea gunoiului din drumul Lupacului. Am închiriat utilajele necesare și ne-am bazat că vom primi deșeurile sortate din partea cetățenilor. N-a fost deloc așa, pentru că acum ne vedem nevoiți să le sortăm noi, pentru că utilajul de compactare nu lucrează cu deșeuri mixte”, a explicat Tiberiu Pădureanu, președintele Ecosal. Așadar, compania a fost nevoită să se reprofileze și, în momentul de față, se ocupă de sortarea deșeurilor.
Ținta este ca România să ajungă reciclarea a 50 la sută din deșeuri până în 2020, iar în momentul de față se află undeva la 2 la sută. În județul Caraș-Severin, colectarea selectivă nu trece de 2 la sută, chiar dacă aceasta este obligatorie din 2012.
CITEȘTE ȘI: INSTALAŢIE DE VALORIFICARE ENERGETICĂ DE ULTIMĂ GENERAŢIE