Cel mai mare șpăgar dovedit din Caraș-Severin și-a spălat banii degeaba! Procurorii îi ruinează averea!

Condamnat la trei ani de pușcărie pentru luare de mită, doctorul Sebastian Telbis e judecat în prezent pentru spălare de bani în formă continuată. Mai exact, pentru șase acte material!

 

Organele de cercetare penală au descoperit că, pentru ascunderea sumelor de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de luare de mită, inculpatul, cu intenție directă, a achiziționat pe numele fiicei sale un număr de șase bunuri mobile și imobile. „De menționat și faptul că prin achiziționarea acestor imobile pe numele fiicei, inculpatul a încercat să ascundă natura ilicită a sumelor de bani. În egală măsură, și soția acestuia, în calitate de magistrat, respectiv judecător”, s-a reținut în rechizitoriu.

Din înregistrările ambientale realizate în cadrul cabinetului medical din Reșița a reieșit faptul că Sebastian Telbis, în perioada 3.02.2014 – 13.03.2014, în calitate de medic al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraș-Severin, a primit sume de bani și alte foloase materiale de la un număr de 361 de pacienți! Inculpatul punea banii într-un sertar al biroului, de unde îi lua la sfârșitul consultațiilor și îi număra. Au fost dovedite nu mai puțin de 291 infracțiuni de luare de mită! În perioada amintită, doctorul a primit 31.890 lei, 3.950 euro și 100 dolari, 8 pachete de cafea, un litru de țuică, 4 sticle cu vin, o sticlă de whisky, un pachet de ciocolată, o sticlă de rachiu și o sticlă de tărie.

Cu prilejul perchezițiilor domiciliare efectuate la locuința sa și la cabinetele din Policlinica din Reșița, organele de poliție au ridicat 107.915 euro, 480 lire sterline, 4.120 dolari și 52.644 lei. Cu aceeași ocazie au fost identificate două carnete CEC emise de o bancă din străinătate. Primul, deschis în octombrie 2011, cu un sold de 137.178 euro, iar cel de-al doilea, deschis în noiembrie 2013, cu sold 41.041 euro!

Avere fabuloasă!

S-a constatat faptul că inculpatul Telbis, personal sau împreună cu soția, magistrat judecător în cadrul Tribunalului Caraș-Severin, în prezent pensionară, are în proprietate, potrivit contractelor de vânzare-cumpărare identificate cu ocazia percheziției domiciliare, o mulțime de bunuri mobile și imobile. Este vorba despre cota de jumătate dintr-un apartament în Timișoara, cumpărat de Sebastian Telbis cu 30.000 de euro, și un apartament cumpărat de doctor cu 43.000 de euro, tot în orașul de pe Bega. 3.000.000 de lei au plătit soții Telbis pe un alt apartament, situat tot în Timișoara. Cinci terenuri arabile intravilan, fiecare măsurând puțin peste 600 mp, în Dumbrăvița, au fost dobândite de Sebastian Telbis cu alte 45.750.000 de lei. 50.000.000 de lei au fost plătite de acesta și pentru un teren de 1.500 mp intravilan în Timișoara. Telbis a mai plătit 30.000.000 de lei pentru un garaj, situat tot în Timișoara. La fel ca și cabinetul stomatologic achiziționat cu 50.000 de euro. Pe un garaj cu teren a plătit 29.000.000 de lei. Pe alte două imobile reprezentând construcții intravilan în suprafață de 605 mp fiecare a achitat câte 21.175 euro. Împreună cu soția sa, Luminița Telbis, a cumpărat un apartament și în Reșița, cu 150.000 de lei. Doctorul Telbis a mai cumpărat două autoturisme și încă un garaj în Timișoara, cu 3.500 euro.

Confiscare extinsă a averii!

Avându-se în vedere sumele mari de bani care au fost găsite și ridicate de la inculpat cu ocazia percheziției domiciliare, precum și imobilele identificate pe numele acestuia și a rudelor acestuia,  pe care acesta nu le poate justifica (bunuri mobile și imobile în valoare totală de aprox. 1.000.000 euro), veniturile obținute de către acesta fiind de aproximativ 26.000 de lei anual, precum și faptul că nu a făcut dovada că ar fi realizat venituri și din alte activități licite, din actele dosarului rezultând o presupunere rezonabilă că acesta a comis infracțiuni de luare de mită și anterior datei de 03.02.2014, de când a fost monitorizat de către organele judiciare, în cauză s-a solicitat instanței aplicarea dispoziţiilor privind confiscarea extinsă și asupra celorlalte sume de bani (aprox. 300.000 euro) și imobile disponibilizate având în vedere faptul că valoarea bunurilor dobândite de către inculpat, într-o perioadă de 5 ani  înainte de săvârşirea infracţiunilor, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit. Bunurile imobile au fost evaluate conform prețului de piață, constatându-se că cele opt apartamente și case au o valoare de 490.000 euro, cele opt terenuri o valoare de 165.000 euro, iar cele patru garaje o valoare de 25.000 euro, deci o valoare totală de aprox. 685.000 euro.

Față de o parte din averea familiei Telbis s-a dispus deja confiscarea extinsă. Mai exact, cu privire la sumele de 108.115 euro, 500 lire sterline, 4.120 USD şi 51.244 lei,  cabinetul stomatologic din Timişoara, trei autoturisme și un apartament în Timișoara, cumpărat cu 50.000 de euro.

Rămân tot bogați!

În ceea ce privește confiscarea extinsă, s-a reținut faptul că: ,,în speță sunt îndeplinite condițiile legale pentru luarea acestei măsuri de siguranță, valoarea bunurilor dobândite de către inculpat, împreună cu membrii de familie, soția și fiica sa, studentă care nu realizează venituri, depășind în mod vădit veniturile dobândite în mod licit,  în ultimii cinci ani, înainte de comiterea infracțiunii, de către inculpat și soția sa , magistrat judecător, veniturile salariale anuale ale acestora, cumulate, fiind de circa 35.000 de euro, mult sub valoarea bunurilor și a sumelor de bani dobândite în ultimii cinci ani. Apreciind că sunt îndeplinite condițiile pentru a se dispune confiscarea extinsă, vor fi luate în considerare bunurile dobândite după data de 19.04.2012, inclusiv pentru bunurile al căror proprietar este fiica inculpatului”.

Minciuni demontate!

Inculpatul Sebastian Telbis a prezentat anumite versiuni prin care a încercat să explice de unde are asemenea agoniseală, dar nu a reușit să fie deloc convingător. În motivarea sentinței Tribunalului Arad, care l-a condamnat deja pentru luare de mită în formă continuată, se mai menționează faptul că: ,,instanța înlătură susținerile inculpatului, potrivit cărora sumele de bani pe care le deține ar proveni din vânzări anterioare ale unor apartamente (în anul 2007, respectiv 2013) și a unui garaj (în anul 2011) pentru care a obținut suma de 106.600 euro și 20.000 de lei, plus veniturile salariale realizate împreună cu soția sa, întrucât și în aceste condiții sumele de bani și bunurile dobândite depășesc cu mult încasările din vânzări și venituri salariale, instanța având în vedere toate proprietățile dobândite de inculpat împreună cu soția sa, respectiv un număr de 15 proprietăți (apartamente, terenuri etc.) cu privire la care nu se poate dispune confiscarea extinsă, bunurile fiind dobândite anterior datei de 19.04.2012”.

Procurorii mai spun că, deși activitatea infracțională de luare de mită a fost dovedită pentru o perioadă scurtă de timp, respectiv februarie-martie 2014, faptele de corupție s-au petrecut și anterior acestei perioade, așa cum reiese din materialul probator administrat în cauză, cu o parte din sumele obținute din mită fiind achiziționate și bunuri pe numele fiicei acestuia.

În perioada 2011-2014, Sebastian Telbis a achiziționat din sumele  de bani obţinute din săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2011-2014 bunuri mobile şi imobile, unele și pe numele fiicei sale, cu scopul  de a ascunde provenienţa ilicită a acestor venituri.

 

Citește mâine pe expressdebanat.ro mărturia halucinantă a doctorului Telbis cu privire la modul în care a dobândit averea uriașă!