Cel mai mare proiect turistic al Caraș-Severinului, scos la licitație! Sunt puși la bătaie zeci de milioane de euro

popa hartie semenic

S-a dat startul „cursei” în urma căreia se va desemna firma care va revitaliza complet turismul în Caraș-Severin prin proiectul de aproape 40 de milioane de euro pus la punct în colaborare de Consiliul Județean, Primăria Reșița și Primăria Văliug.

Primăria Reșița a scos la licitație proiectarea și asistența tehnică, la pachet cu execuția celui mai mare proiect turistic al județului Caraș-Severin – „Dezvoltarea zonei turistice Semenic”. Este proiectul care a pus la aceeași masă Consiliul Județean și administrațiile locale din Reșița și Văliug și care are o valoare totală estimată de 161,6 milioane de lei fără TVA, adică aproape 40 de milioane de euro în total.

semenic,turism

leader board 728 x 90 px

Printre lucrările prevăzute se numără amenajarea a două pârtii de schi, cu punct de plecare comun, de sub Crucea de Brazi, de la altitudinea de 1.390 m. Lungimea însumată a celor două pârtii este de 7.946 m, iar lăţimea medie va fi de aproximativ 30 m. Câștigătorul licitației trebuie să construiască o instalație de transport pe cablu de tip telegondolă, între cotele 627 şi 1.385 m, cu punct plecare DJ 582, la confluenţa cu DC 94 (DJ 582/Văliug – Telescaun) şi punct de sosire pe platoul Semenic (cota aproximativă 1.385), sub Crucea de Brazi, în lungime de 3.834 m. Telegondola va avea o viteză de transport de 6 metri/secundă și o durată a „călătoriei” de aproape 11 minute. Vehiculele de transport vor fi sub formă de cabine închise cu banchete pentru 8 persoane.

Proiectul prevede și realizarea unui pod pietonal, pe grinzi prefabricate, peste pârâul Gozna, pentru accesul turiştilor la zona de îmbarcare a telescaunului, instalaţie de zăpadă artificială, un lac pentru acumularea apei necesare alimentării generatoarelor de zăpadă pentru producerea de zăpadă artificială. Lacul pentru acumularea apei se va amenaja pe platoul de lângă Cabana Prietenii Munţilor.

Firma câștigătoare va asigura și o garanție pentru execuția lucrărilor de minimum 3 ani.

Termenul-limită de depunere a ofertelor este 12 octombrie, ora 15.00.