Cel mai mare furt criptografic din istorie: Hackerul returnează prada

furt

Dacă zilele trecute, expertul financiar, Ana Zambori, explica despre ce înseamnă criptomoneda și cum este foarte folosită de altă categorie de persoane, acum, în prim plan este cel mai mare furt de criptomonede. 

“Un hacker a furat în jur de 600 de milioane de dolari în criptomonede, făcându-l cel mai mare jaf din istorie. Dar banii nu s-au dus, dimpotrivă.” Așa suna o știre din 2015, prima “pradă” din istoria crypto. Mai apoi, cei care programează au crezut că au un cod perfect și a apărut o altă persoană în 2021 care le-a arătat un alt punct slab în codul de programare. De data aceasta s-a întâmplat într-un token.

Hackerul care pare să fie în spatele unuia dintre cele mai mari furturi de criptomonede de până acum, a returnat o mare parte din cele 600 de milioane de dolari furate. Platforma Poly Network afectată de spargere a raportat pe Twitter (acționar majoritar Elon Musk) că aproape toate bunurile au fost recuperate. Cu toate acestea, tranzacțiile nu sunt încă finalizate.

Dar ce s-a întâmplat? În primul rând, Poly Network a raportat că hackerul a returnat criptomonede Ether (un fel de Bitcoin) în valoare de 4,6 milioane USD, 252 milioane USD în jetoane Binance și 85 milioane USD în Polygon. Etheri în valoare de 268 milioane USD sunt încă deschiși. O seară după, platforma a scris pe Twitter că toate valorile eterului au fost transferate.

Se pare că hackerii au vrut să dezvăluie vulnerabilitățile din Poly Network

Acest lucru pare să confirme presupunerea că criminalii obișnuiți nu au lucrat la furt. Mai degrabă, dovezile sugerează că un hacker a luat măsuri drastice pentru a sublinia vulnerabilitatea din protocolul tehnic al Poly Network. Poly Network s-a referit la presupusul făptuitor drept „ Mr. White Hat”. În jargonul industriei de securitate, aceasta se referă la hackeri benign (cei care nu se încadrează în furturi criminale).

Urmele pe care Tom Robinson, cofondatorul Elliptic, o companie de analiză și conformitate blockchain cu sediul la Londra, le-a descoperit în transferurile vizibile public ale hackerului, au indicat și ele în această direcție. Robinson a postat pe Twitter o sesiune de întrebări și răspunsuri de trei pagini pe care hackerul a publicat-o sub forma unui auto-interviu. În text, hackerul susține că nu are prea mult interes pentru bani. “Am destui bani.” Întotdeauna plănuia să returneze sumele. Furtul a fost menit să arate slăbiciunile software-ului Poly Network. „Știu că doare când oamenii sunt atacați, dar nu ar trebui să învețe ceva din aceste hack-uri?”, a scris hackerul în nota sa. El a transferat „Token” pentru a le păstra în siguranță, dar nu a vândut niciunul dintre ele.

Hacker cercetează sensul vieții – și se referă la Heidegger

În comentariile sale despre blockchain-ul Etherum, hackerul abordează și întrebarea de ce nu a returnat activele furate dintr-o singură mișcare: „Am avut nevoie de timp să vorbesc cu echipa Poly Networks. Ne pare rău, aceasta este singura modalitate de a păstra demnitatea mea fără a-mi dezvălui identitatea. Și aveam nevoie să mă odihnesc puțin.” În observațiile hackerului există și o referință încrucișată la filozoful german Martin Heidegger. Scrie în engleză: „Explorez sensul vieții de ceva vreme și sper că viața mea poate consta în aventuri unice. Așa că îmi place să învăț și să piratez orice pentru a lupta împotriva destinului”. Apoi urmează cele trei cuvinte în germană: “Sein zum Tode.”, tradus „Fiind spre moarte.” Această secvență de cuvinte a fost folosită de Heidegger pentru a descrie că mortalitatea și caracterul finit al existenței determină și viața.

Acum că ști și una dintre multele puncte slabe ale criptomonedei, poți să hotărăști singur cât de sigură este și cum poți ajunge milionar (dar nu prin hacking).

ana 2

Autor articol: Ana Zambori (autor carte: Micul Economist)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/