Cel mai lung tren de peste o jumătate de kilometru pornește astăzi din Cehia către România

festival banat

Participanții la cea de-a zecea ediție a manifestării maraton, intitulată Festival Banat, desfășurată în localitatea Eibenthal din Clisura Dunării, se pregătesc de plecare! Peste 1.000 de cehi se vor îmbarca în stațiile Praga și Brno, în această seară, pentru o călătorie cu punctul terminus România. Trenul compus din 18 vagoane este considerat a fi cel mai lung tren care a circulat în ultimii 30 de ani pe căile ferate din Europa de Est și se pune în mișcare în scop turistic parcurgând fără oprire traseul de peste 1.000 de kilometri dintre cele două țări.

La destinația finală, gara din Orșova, organizatorii oferă posibilități de deplasare mai departe, până la Eibenthal, fie cu autocare, fie cu ambarcațiuni pe Dunăre până la Dubova, urmând ca un alt mijloc de transport să ducă oaspeții, alți 9 kilometri de la Cazanele Mici, prin munți, direct la Festival Banat.

„Anul acesta este a zecea ediție a manifestării care a crescut mereu, până și înscrierile se fac în mare parte cu un an înainte. Pe lângă cei 1.000 de turiști care sosesc cu trenul, mai vin la festival alți 300 cu autocare și autoturisme sau rulote. Aici are loc un mare târg, unde cehii vin pentru a cunoaște comunitățile cehești din Banat. Se pot plimba, vizitează cele șase sate cehe, se pot caza la oameni acasă, iau contact cu frumusețile peisajului, fac drumeții. De fapt Festival Banat este o foarte bună reclamă pentru satele noastre”, spune Tiberiu Pospisil, fiu al satului revenit acasă după studii universitare și care alături de alți prieteni din Cehia, îndrăgostiți de Banat, a avut ideea creării unui eveniment anual de referință pentru Eibenthal. Satul idilic unde trăiește cea mai activă comunitate cehă din Banatul de Munte.

leader board 728 x 90 px

„Combinația de muzică cehească, spectacole, prelegeri, dialoguri despre trecutul minier al zonei, folclor, excursii și diverse experiențe cu etnicii cehi, numeroase oferte culinare, fac din acest eveniment o întâlnire unică la poalele Munților Carpați. Suntem mândri că ideea inițială de a realiza o acțiune în Banat, care să creeze nu numai oportunități economice, dar, de asemenea, să ajute la promovarea satelor cehești, a rămas neclintită după atâția ani. Acest festival a devenit punctul central al sezonului turistic din Banat și datorită lui tot mai multe persoane interesate de evenimentele muzicale cunosc și Banatul în sine”, mai spune Tiberiu Pospisil care precizează faptul că Festival Banat se adresează persoanelor vorbitoare de limba cehă sau care pot comunica în engleză.

De mâine și până sâmbătă, 21 august, au loc numeroase evenimente muzicale cu participarea a 25 de formații și trupe din Cehia, activități conexe, teatru, film, organizate pe trei  scene amenajate la Căminul Cultural dar și în aer liber. Sâmbătă, 21 august, este programat un spectacol folcloric reprezentativ pentru întreaga comunitate a celor șase sate cehe din sud-vestul României.

Posibilitățile de cazare la localnici sunt limitate, însă numeroși turiști preferă cortul.